2015. január 22., csütörtök

Fordított applikáció - Mola

Sok bejegyzést készítettem már az applikációról, ám a témát közel sem merítettem még ki.  Az applikálást rátét mintaként is ismerjük, de mi történik akkor, ha a motívumot, a mintát nem ráhelyezzük az alapra, ha  a mintánk az alap "alatt" van? A következő technika, amit szeretnék bemutatni, úgy hívják, hogy fordított, vagy negatív applikáció. Ezek körül  is a legismertebb a mola.

A mola

A mola a Panama csatorna mellett élő kuna indiánok technikája. Eredetileg testfestés volt. Anyagon az első motívumok geometriai formák voltak, amelyeket ráfestettek közvetlenül az anyagra, csak később kezdték el használni a fordított applikációt. A technika lényege, hogy több réteg anyag van összevarrva, amelyből a minta úgy alakul ki, hogy a felső rétegből mindig kivágnak egy darabot és azt levarrják. Tehát itt felülről lefelé haladunk és nem egymásra helyezzük a anyagokat, mint a hagyományos applikációnál.
Körülbelül ötven hatvan éve jelentek meg a motívumok között a virágok, a vízi állatok és a madarak.
A mola munkák másik jellemzője, hogy mindig nagyon színes anyagokat éles kontrasztokat  használnak:


Valamikor én is hozzákezdtem egy saját készítésű mola falvédőhöz. Terveim szerint egy nagyobb középső motívumot kereteznek ezek a geometriai mintás blokkok. Négy színt használtam és ezek váltogatásával alakultak ki  az egyforma, de mégis különböző minták: sötétkék, világoskék, mustár-sárga és bordó.


Első lépésként megrajzoljuk a motívumot, majd kivágjuk azt. Ha valaki tartósabb fóliából, műanyagból el tudja ezt készíteni, akkor a sablonja tartós lesz és többször is fel tudja használni.

 
 A mintát körberajzoljuk a legfelső anyagra. Ez a minta adja meg az applikáció vonalát.


A képen a világoskéket választottam. Ez után következik a mustár-sárga és a sötétkék anyag.


Férceljük össze a három anyagot a fő motívum mentén.


 Amint ezzel megvagyunk vágjuk fel az anyagot az applikációs vonalak között.


A vágás mentén hajtsuk be az anyagot az applikációs vonalig. A sarkoknál óvatosan vágjuk be az anyagot, a vonalba ne vágjunk bele!


Amint behajtogattuk az anyagot, elkezdhetjük a kézi applikációt. A tű a hátoldalon 2-4 millimétert halad előre, de a színoldalán mindig csak az anyag szélébe öltünk, nagyon apró öltéssel.


Ha készen vagyunk következik a második réteg:


Itt is behajtjuk az anyagot és már láthatóvá válik a legalsó réteg:


 Nézzük meg ezt egy másik mintán is.Az első öltést a sarokban kezdjük:


Visszaöltünk és óvatosan meghúzzuk a cérnát.


 és újra:


 Ha ügyesen varrjuk, akkor az öltés láthatatlan marad így mindegy milyen színű cérnával dolgozunk. Aki biztosra szeretne menni, az használjon az anyag színével azonos cérnát!


 Ilyen a hátoldalon:


Íme néhány színösszeállítás a kész minták közül:


Ezt a  mintát néztem ki középső motívumnak. Nektek hogy tetszik? 

Forrás: Varrás nagy enciklopédiája, Glória Kiadó Budapest 2000,  151. old. 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

1 megjegyzés: