2015. február 19., csütörtök

Miért ennyi egy patchwork takaró ára?

A foltvarrást gyakran azzal kapcsolják össze, hogy ez az a varrogatás, amikor megunt, elhasznált ruhákból, turkálós anyagokból készít valaki valami "újat": takarót, falvédőt, esetleg táskát.Sokan nem tudják, hogy az való igaz, hogy a foltvarrás története valóban ilyen ruhadarabok újrahasznosításából nőtte ki magát, de ma  már egyáltalán nem csak erről szól. Sőt!

Foltvarrós körökben szokták azt is mondani, hogy ez egy drága hobbi!
Aki nem hiszi menjen be egy üzletbe, ahol foltvarráshoz használható igazán jó minőségű anyagokat árulnak, vagy nézze meg mennyibe kerül egy komolyabb igazán  foltvarrásra való varrógép.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak ilyen gépekkel lehet szép quilteket készíteni, de ha valaki el is adja őket, igénybe fogja venni a varrógépét!
Emellett nem említettem még a különböző eszközöket, a tanfolyamokat, a szakkönyveket.... 
Ezen felül a legfontosabb, hogy foltvarrást azt tudja csak igazán művészi szinten űzni, akinek a több évnyi tapasztalata van, rengeteg munka és rengeteg gyakorlás van mögötte.

Aki igényes darabokat próbál értékesíteni, az nemcsak jó minőségű anyagokat használ, nemcsak megfelelő eszközökkel rendelkezik, de a munkájában benne van az elkészítéséhez szükséges tudás és a tapasztalat is.

Ármeghatározás

1. Anyagszükséglet:


Nézzünk egy konkrét példát! Az utazás a világ körül takaró 11 x 80 cm anyagot emésztett fel.  Az anyagárak 1500-4500 Ft körül mozognak Számoljunk egy 2500 Ft-os középértékkel Számításaim szerint ez 24.200 Ft. És ez csak az előlapja, ezután jön még a bélés és a hátlap. A cérnát nem is számoltam, pedig az is tetemes tétel egy ilyen takaró tűzésekor. Azt szoktam mondani, hogy csak az anyagköltség minimum 25.000-28.000 Ft. Sokan ezen igencsak meg szoktak döbbenni.
 Én meg azt nem értem egyesek, hogyan tudnak ennyi pénzért kész takarót árulni???

2. Munkadíj
Sokan mondják azt, hogy ha valaki patchwork takarót készít, azt nem a pénzért teszi, hanem hobbiból, azért, mert szereti a foltvarrást magát. Igen ám, de mi van azokkal, akik szeretnének egy kis pénzt is kapni a munkájukért, netalántán ebből szeretnének megélni?
Kinek mi a drága? Ha valakitől azt kérdezném, hogy a minimálbér órabérét soknak tartja-e (ami jelenleg 604 Ft) akkor valószínűleg senki nem mondaná azt, hogy sok.
A foltvarrók nagyon jól tudják, hogy egy egy quilt elkészítésében mennyi munkaóra van. Ha azt mondom, hogy 5 nap alatt el lehet készíteni egy francia-ágy takarót, valószínűleg nem sokan értenének velem egyet. :) De vegyünk egy egyszerű mintát, egy nem túl bonyolult tűzést és tételezzük 604 Ft x 40 órával: 24160 Ft.
Így már az anyagköltség és a minimálbéres nettó órabér együtt közelíti az 50.000 Ft-ot.

Ha csak ennél a példánál maradunk rögtön felmerül két kérdés:
Az egyik, hogy ki az, aki önként vállalja, hogy neki elég a minimálbéres fizetés?
A másik pedig az, hogy a fent említett órabér nem takarja a munkáltató költségét.

Forrás: Guardian filmje: The shirt on your back

Ha nem feketén szeretnénk értékesíteni a munkánkat, máris hozzáadódik még egy sor költség, amivel eddig nem számoltunk.
Abba sokan nem gondolnak bele, hogy ha alkalmazottként dolgoznak, az ő nettó órabérük (Az a pénzt, amit kézhez kapnak) a munkáltatójuknak egy ici-picit többe kerül. Hiszen jönnek rá adók és járulékok, mindenféle kötelező befizetni való...A minimálbéres órabérrel továbbszámolva, ez azt jelenti, hogy a havi 105.000 Ft-os minimálbér a munkáltatónak 134.925 Ft-ba kerül, de ebből a munkavállaló csak 68.775 Ft-ot költhet el. (kap kézhez.) Ha a kézműves a saját maga munkáltatója (lenne), akkor 134925 Ft nyereség után elkölthetne 68.775 Ft-ot.
Ha valaki adószámos magánszemélyként tevékenykedik, akkor 43%-ot (16% SZJA ésa 27%  egészségügyi hozzájárulást)kell erre ráfizetnie  a "nyereségére" -ami azon felül marad, hogy levonja az anyagköltséget a takarója árából.
Ha valaki vállalkozóként próbál tevékenykedni, akkor több lehetősége van ugyan, de költségei plusz kiadásai akkor is vannak. Valahol 30-40% között lehet számolni ezt. Egy ügyes könyvelő bizonyára tudja ezt csökkenteni, de eltüntetni nem. Illetve az is önbecsapás, ha a nyereséget visszaforgatjuk anyagba. Lehet több anyagot tudok vásárolni, mint készpénzt kivenni a  vállalkozásból, de anyaggal nem fizethetem ki a villanyszámlámat...

3. Egyéb költségek

Van egy sor olyan költség, ami vagy egyszeri, vagy állandó, de valójában nem látszik, mégis azt is ki kell termelni valahogyan, tehát bele kell építeni a termék árába.
 • Ide tartozik pl a reklámköltség. Ha szeretnénk eljutni a célcsoportunkhoz, bizony reklámra is kell költeni.
 • Nem árt ha van arculatunk. Valaki kért már árajánlatot arculattervezésért?
 • A minőségi munka jelképe a bevarrt (lehetőleg szövött) címke. Magyarországon 1000 db-nál kezdődik egy megrendelés.
 • internetes megjelenés: lehet ez saját honlap, webáruház, vagy bérelt "bolt" is (akár a meskán) ezeknek is mind van költsége: tárhely díj, esetleg egy weblapszerkesztő, egy reklámszöveg-író, vagy jutalék azért mert nem a saját oldalunkon árulunk (Meska, Etsy)
 • nem árt ha van egy könyvelő aki segít a hivatalos dolgok intézésében
 • .............................Mi maradt ki?
Persze ezen költségek egy részét megspórolhatjuk, ha saját magunk végezzük el őket. Elkészítjük a hirdetéseket, levezényeljük a kampányokat, megtanulunk konverziót mérni, hírlevelet írni,. Beleássuk magunkat a remarketingbe, az Ad-words-be. Mosolygunk Schobert Norbin, amikor nem érti, hogyan működik a facebook. :) Készíthetünk WordPress alapú ingyenes weboldalt (kicsit több, mint 3 nap alatt) Rajzolhatunk magunknak névjegykártyát és ki is nyomtathatjuk. Így fizetnünk ugyan nem kell érte pénzzel, csak a saját időnkkel.

Persze,most sokan mondhatják azt, hogy ezek nem a kézműves termék költségei, hanem egy vállalkozás költségei. Igen, ez így van. Nekem költség nem tehetem meg, hogy ezekkel nem számolok.

Összefoglalva a kézműves termékek mindig csak a  vásárlói oldalról tűnnek drágának. Ha valaki veszi a fáradtságot és utánaszámol látni fogja, hogy sokszor igen-igen alul értékelik magukat  a kézművesek. 
Ezúton szeretném kérni a  foltvarrós társaimat (és minden kézművest), ha ne értékeljük magunkat alul! Bátran számoljuk ki, hogy mennyit ér a takarónk és úgy értékesítsük azt. Ne nézzük le a saját munkánkat!

A vásárlói oldalt pedig arra kérem, hogy értékelje mindazt ami benne van egy-egy quilt munka egy patchwork takaró (vagy kézműves termék) elkészítésében: az egyediséget, a minőséget, a tudást...

És ha valaki úgy gondolja hogy nagyon, de nagyon szeretne magának patchwork takarót, de nem tudja megfizetni, akkor tanulja meg megvarrni!! :D

További érdekes olvasnivalók:
És angol nyelven a következő:

Aki angolul ért, az nézze meg a következő videót is:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! 
A feliratkozáshoz kattints IDE.

11 megjegyzés:

 1. A foltvarrok közül sokan arra is forditanak idöt - ahogyan te is Szilvi és én is - hogy publikaljanak, tanitsanak és ingyen letölthetö mintakat készitsenek - ezek is nagyon idöigényes tevékenyégek. Aki kapja az altalaban tetljesen természetesnek veszi, és alig van olyan aki mond érte egy-két köszönö szot. Az idö pedig pénz, még akkor is ha az a sajatunk ...

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm Judit a hozzászólásodat! A blog vezetése: a saját tapasztalat leírása is nagyon sok időt elvisz. Néha meglepődöm, hogy a fényképes bejegyzéseimet néhány másodperc alatt át lehet tekinteni, de az elkészítése 2-2,5 órát vesz igénybe! Igen, ez is a munka része. Hiszen itt ismerhetik meg a vásárlók azt az összetett folyamatot, ahogy egy quilt elkészül.Ha pedig valaki szabásminták készítésére adja a fejét -mint te meg én is- akkor valahogyan meg kell hozza a kedvet a vásárlásukhoz! :) Ehhez is készülnek a leírások és az ingyenes minták. Ami ugyanúgy idő....

  VálaszTörlés
 3. Örülök, hogy leírtad, köszönöm. Egyet viszont kihagytál :)
  ..amíg dolgozol, a kezed alatt a szívedhez nő az alkotásod.. Szóval tele itthon a polc takarókkal, falra valókkal, ezzel-azzal. Amennyit a vevő adna érte, annyit nekem is megér. :) Aki olcsót akar, menjen, vegyen valamelyik multitól műanyag plédet :)

  VálaszTörlés
 4. Kedves Szilvi! Köszönöm ezt a nagyon korrekt összefoglalót. Mindig tudtam, hogy ez egy időigényes és drága hobby.....viszont nagyon szeretem csinálni. :)

  VálaszTörlés
 5. Igen, ez így van. Szuperül összeszedted. És akkor még nincs benne az előkészítés, a minták megtervezése, kivágása, a sok vasalás. Erről jut eszembe, hogy még az energia ktge-k sincsenek benne..... Én már régen mondom,takatót az ember általában szerelemből és szeretetből csinálja. A szerelem maga a foltvarrás. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nekem is eszembe jutott, hogy a tervezési időt nem számoltam bele, pedig ritkán készül két "egyforma" darab és ezért mindig kell tervezni is! :)

   Törlés
 6. Gratulálok Szilvi! Nagyon igényesen,részletesen levezetted az ár összetevőit. Én nem rég kezdtem el ezt a gyönyörű hobbit. Nagyon kezdő vagyok még,de nagyon lelkes. Mostanában szembesültem a méteráruk árával.Több helyen vásároltam,nem olcsó anyagot és a beavatásnál kiderült,hogy ereszti a színét .Ilyenkor újra vadászni megyek,mert színfogó ide vagy oda nem merek kockáztatni egy 140X200-as takarónál,aminek a készítése nem kis idő (főleg még nekem) és pénz. Látom ,előszeretettel használod a kapormintás anyagot.Az nekem is bevált.. Nagyon szépek és aranyosak a karácsonyi párna mintáid.Sok sikert a munkáidhoz. Köszönjük a részletes bloggjaidat. A havi előfizetés határideje hanyadika?
  Éva

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Éva! Köszönöm a soraid! :) A kapros anyag, kicsit cseles. A piros pl, ereszti a színét,a mikor beavatom, de később nem fog -szerencsére. A havi előfizetés határidejét mindig hírlevélben küldöm. A novemberi számnak november 6. volt. Ha bármi kérdésed van, írj az admin@szilvifoltvarras.hu-címre! Szép napot és jó öltögetést! Szilvi

   Törlés
 7. Hát igen... Ez egy költséges hobby. No, de mondjatok egy olyan hobbyt, ami nem kerül pénzbe! A patchwork munkában a legszebb a tervezés, amikor előre megrajzolom, kiszínezem a várható hatást. Aztán persze a kivitelezés izgalma – tényleg olyan lesz, mint aminek elképzeltem? Száz szónak is egy a vége – I Love Patchwork!

  VálaszTörlés
 8. Hát igen... Ez egy költséges hobby. No, de mondjatok egy olyan hobbyt, ami nem kerül pénzbe! A patchwork munkában a legszebb a tervezés, amikor előre megrajzolom, kiszínezem a várható hatást. Aztán persze a kivitelezés izgalma – tényleg olyan lesz, mint aminek elképzeltem? Száz szónak is egy a vége – I Love Patchwork!

  VálaszTörlés