2016. március 30., szerda

Bohém patchwork táska



Táskából sosem elég. A nők általában az alkalomhoz, és/vagy ruhához választanak táskát, így a táskavásárlás (vagy éppen a táskakészítés) egy soha meg nem szűnő tevékenységek közé tartozik. A patchwork magazinok hasábjain, vagy akár a foltvarró tanfolyamokon is igen gyakran találkozunk egy-egy mutatós darabbal, vagy valamilyen új technikával készült táskával. Ha megtetszik egy darab ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy megszerezzük azt, vagy a foltvarró esetében, hogy elkészítsük azt. :) Mondhatnám, hogy a legújabb táska elkészítésekor én is ezt éreztem, de ez nem teljesen igaz. Amikor február elején Csillával összedugtuk a fejünket, hogy mi szerepeljen a tavaszi újdonságok között, rámutatott az alábbi képen szereplő táskára, és azt mondta, hogy ez annyira tetszik neki, hogy ő is szívesen hordaná. Kicsit meglepődtem, és azt gondoltam magamban, hogy ez nem is igazán táska, csak amolyan piacos bevásárló szatyor féle, de mégis szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy ha esetleg más színekkel készíteném el és egy kicsit más technikával...talán még "táska" is lehet belőle. Hát, valahogy így kezdődött.

2016. március 22., kedd

Festett, tűzött nyuszis kislány


A foltvarrók között egyre nagyobb divat a festett-tűzött quiltek készítése. A festésnek több módszere is van. Lehet ruhafestékkel színes anyagokat készíteni, vagy akár batikolni is. A hagyományos ruhafestékek mellett ma már a szivárvány színében vásárolhatunk bármilyen árnyalatot. Sőt, lehetőségünk van olyan festéket is vásárolni, amit kifejezetten sötét anyagra kell használni. Az ismert textilfilcek mellett kezdenek elterjedni a festőművészek által használt eszközök is. Hiszen a festők nemcsak papírra festenek, hanem gyakran vászonra is. Miért ne lehetne festeni egy szép képet speciális ceruzákkal, krétákkal, amit utána szépen tűzéssel tehetünk igazán egyedi quiltté?

2016. március 21., hétfő

Készítsünk patchwork tyúkocskát


log cabin csirke__47
Pontosabban ez egy log cabin tyúkocska. A log cabin, vagyis a kunyhó, egy foltos blokk neve. Egy játékos felhasználási formája, ha tyúkocskát készítünk belőle.A foltvarrók között igen elterjedt ennek a kis  patchwork tyúkocskának az elkészítése, aki esetleg nem ismeri, az alábbi bejegyzésben lépésről -lépésre követheti az elkészítési folyamatot.A technika eredetileg papírra varrás technikája, ami nem a kezdő foltvarróknak javasolt, bár véleményem szerint  a technika a pontos varrást segíti elő, ezért kezdő foltvarrók is nyugodtan elkészíthetik.

2016. március 12., szombat

Készíts tojásnyuszit húsvéti ajándéknak!

Ha unjuk a tojásfestést készíthetünk Tojásnyuszit is a locsolóknak!
Tojásnyuszi egyszerűen készíthető. Akár gyerekekkel is megvarrhatjuk! Maradék színes anyagok felhasználásával minden nyuszi más színű lesz, és ettől igazán egyedi is!

2016. március 11., péntek

Kék tulipános terítő




A tulipán mint motívum nagyon sokféleképpen elkészíthető egy foltmunkában. Most egy egyszerűbb verziót választottam, egy 9-es blokkot. Magam is meglepődtem milyen haladós a minta. Úgy vélem ez kifejezetten az a blokk, ami a kezdőknek is sikerélményt ad.

2016. március 10., csütörtök

Színes flikk-flakk patchwork táska

Nem olyan régen a Pinteresten találtam egy hasonló színvilágú Flikk-flakk mintával készített táskát. Annyira megtetszett a merész színválasztása, hogy nem tudtam neki ellenállni.  :)
A minta előnye, hogy anyagmaradékokat nagyon jól fel lehet hozzá használni. Elég minden darabból egy 10 cm x 10 cm-es négyzet. A legjobb, ha mind más, de az sem baj, ha ismétlődik egy-egy anyag. A színválasztástól és az elrendezéstől lesz igazán egyedi. Biztos, hogy nem készül két teljesen egyforma! ;-)
Gondoltam, hátha másnak is van kedve hasonlót készíteni ezért készítettem belőle egy részletes leírást.

2016. március 8., kedd

Irat és pénztárca

Már jó ideje nézegetem ezt a fajta irat-, és pénztárcát. Szabásmintám nem volt hozzá, sőt ebből a szép mintás anyagból is az ultolsó 25 cm-et sikerült megvennem. A minta adta ki, hogy végül mekkora méretű legyen a kész tárca. A végleges mérete 20 x 14 cm lett. Mélysége pedig 2 cm. Található benne 12 kis fakk kártyáknak vagy papírpénznek, és egy belső cipzáros pénztárca. Kívülről pedig egy kisebb cipzáros zseb -szintén apróknak. Hoztam néhány fotót az elkészítés menetéről!