2015. szeptember 30., szerda

Edényfogó kesztyű mosolygós tökfejjelA tökfejekkel díszített alátétek készítésekor kimaradt sok kis darabka. Ez adta az ötletet, hogy készítsek belőle, az alátétekhez illő edényfogó kesztyűt is. Korábban már ismertettem edényfogó kesztyűelkészítésének egy lehetséges megoldását, most azonban új technikát hoztam.Ezt a technikát elsősorban a watercolour mintához alkalmazzák.

Először is nézzük mire lesz szükségünk?
  • kis apró anyadarabok szürke-sárga színekben
  •  kesztyűbélés
  • molinó
  • ragasztós közbélés ( lehetőleg az előre vonalazott fajta)
  • ajánlott: vasalóvászon: az egyik oldalán hővédő réteggel ellátott a kesztyű másik oldalát érdemes ezzel elkészíteni.
  • és két szabásminta, amit INGYEN letölthetsz a webshopból: edényfogó kesztyű szabásminta,Vidám tökfejek szabásminta
PD_edenyfogo kesztyu_szabasminta_A4-1
vizjeles_PD_szellemestokos_szabasminta_A4-1
Íme a vasalóvászon:
d975e1fe1f47cbc4ba09b10d6df3e7877fce9f28(1)
és a négyzethálós közbélés:
1359470511-716
nem gond, ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor vásároljunk vékony közbélést (egyik ragasztós felülettel) és majd szépen “bekockázzuk”. 
Első lépés az anyagdarabok egyforma négyzetekké alakítása. 5 x 5 cm-es négyzeteket használtam (lehetett volna nagyobb is. :))
IMG_0557_resize
Az előre berajzolt négyzetrácsos közbélésre ráhelyezzük a kis négyzeteket. A vonalak segítenek a pontosabb illesztésben.A képen látható méretet még nyugodtan növeljük meg 4-4 sorral. Első nekifutásra ugyanis kevésnek bizonyult. De természetesen ki is lehet számítani a megfelelő méretet. Minden egyes vonalnál duplán számoljuk a varrógépünk talpszélességét (0,5 -0,7 cm)és ezzel a mérettel növeljük meg az alapot.
IMG_0559_resize
Sütőpapíron keresztül forró vasalóval vasaljuk fel a négyzeteket. A sütőpapírra azért van szükség, hogy ne ragadjanak a vasaló talpára a vetex ragasztó korong
ocskái.IMG_0560_resize
Ez már a bővített változat, felvasalva.
IMG_0562_resize
Ezt követően a vonalak mentén hajtsuk meg az anyagot és varrjuk végig talpszélességben:IMG_0563_resize
Varrás után vasaljuk le. A foltvarrásnál gyakran használjuk, hogy egy oldalra vasaljuk a varrásszélességet. Ez szerencsés minden olyan esetben, amikor nem találkozik túl sok anyag. A varrás is tartósabb lesz. Én itt szétvágtam a levarrt varrásszélességet és szétvasaltam őket. Bevallom, nem vékony vetexet használtam (éppen kifogyott) hanem kétoldalú ragasztófátyollal vasaltam fel molinóra a kis négyzeteket. Ettől viszont annyira vastag lett az alapom, hogy nem tetszett a varrógépnek az egy oldalra vasalt több réteg anyag.
IMG_0566_resize
Itt is használtam sütőpapírt:IMG_0567_resize
IMG_0568_resize
Majd keresztben is levarrtam a csíkokat.
IMG_0569_resize
Végül egy apró kockás mintát kapunk, ahol elvileg tökéletesek az illesztések. 
IMG_0570_resize
A következő sorrend vitatható. Először kivágtam a kesztyűformát, majd applikáltam rá a  tök mintát és végül tűztem. A tűzést nehezítette, hogy nem saroktól sarokig kellett végigmennem. Ezért lehet egyszerűbb ha előbb applikálunk, majd összetűzzük a 3 réteget és végül kivágjuk a formát. Egyébként azelőző kesztyűs bejegyzésemben én is így jártam el- azt hiszem az applikálás zavarta meg a sorrendet kissé. Érdemes lehet illanófilccel felrajzolni a mintát és úgy már könnyen el lehet helyezni a tökfejet a kesztyűre. 
IMG_0571_resize
A tökfejet kétoldalú ragasztófátyollal, majd pelenkaöltéssel rögzítettem.
IMG_0572_resize
kapott bélést és hátlapnak molinót.
IMG_0574_resize
Majd igyekeztem saroktól sarokig tűzni. Erre írtam korábban, hoyg csak megnehezítettem a dolgomat.IMG_0575_resizenem lett teljesen tökéletes, de valami hasonló végeredményt kell kapjunk.
IMG_0576_resize
A hátsó oldalát sárga színű anyaggal készítettem el. Ezt érdemes vasalóvászonnal helyettesíteni. A végeredmény alkalmasabb lesz a hétköznapi használatra. (egyébként így sem rossz, már teszteltük)IMG_0578_resize
IMG_0579_resize
A két felet összeillesztettem és összevarrtam.IMG_0581_resize
Az alsó részéhez szegőpántot készítettem, amit kívülről varrógéppel, belül pedig kézzel varrtam el.IMG_0582_resize
Íme a teljes szett! A tökfejes alátétek készítését ITT nézheted meg:Dísztökök a konyhában.IMG_0585_resize
IMG_0588_resize
Jó munkát kívánok hozzá! 
Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!  A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése