2014. október 21., kedd

A párizsi lány -applikálás kartonsablon nélkül

A párizsi kutyasétáltatós kislány
A kisfiúknak már készítettünk néhány járműves sablont, de nem feledkeztünk meg a lányokról sem. A kislányoknak való minták közül szeretném bemutatni az elsőt: a kutyasétáltatós kislányt. Egy reggeli futás közben jutott eszembe, hogy tehetnénk még egy kicsit különlegesebbé, így kapott helyet Párizsban az Eiffel torony előtt. A kutyasétáltatós kislányból így lett párizsi kutyasétáltatós lány. A következőkben az elkészítésének folyamatát szeretném megosztani veletek.

A legutóbbi blogbejegyzésben már említettem, hogy az applikáláshoz szükséges előkészületek során nem feltétlenül szükséges papírsablont készítenünk, így röviden ezt fogom most bemutatni.

Először kinyomtatjuk a sablont, majd tetszőlegesen nagyítjuk. Az itt látható párnához A3-as nagyítást használtam, tehát az eredeti sablont 140%-ra nagyítottam fel. (Ennél kisebb felhasználási módot nem is javaslok)

A kinyomtatott sablont darabolhatjuk és kartonra ragaszthatjuk, ahogy eddig mutattam, de olló nélkül is jól használhatjuk! :)


 

Nem kell más hozzá, csak egy világos ablak. Maszkoló ragasztóval felragasztjuk rá a sablonunkat, majd arra kétoldalú ragasztófátylat ragasztunk. Arra figyeljünk, hogy ebben az esetben a sablon tükörképét kell használnunk!! Tehát színével az ablak felé ragasszuk fel, amennyiben a sablonon nincs külön jelölve, hogy ez a minta tükörképe. 
(FIGYELEM! Változás! 2015. áprilisától már ez a minta is tükrözve tartalmazza a részleteket, ami annyit jelent, hogy NEM kell az ablakra ragasztani, elég csak az asztal lapjára fektetni és átrajzolni! :) )


A rajzzal ellátott ragasztófátylat vasaljuk fel a kiválasztott anyagra és vágjuk ki a mintát.
Az eleje:


A hátulja:


A képen talán nem látszik tökéletesen, de erre  darab ragasztófátyolra szépen sorban felrajzoltam a minta többi részét is. Igyekeztem egy színből készülő darabokat egymás mellé tenni. Majd kivágtam őket és felvasaltam a kiválasztott vászonra.


Ilyen  lett a színoldala. (még vasalás előtt) 


A pontos illesztésekhez készítsünk segédfóliát.


A pontos illesztés után rávasaljuk a mintát az alapra. (háttérre). Ügyeljünk arra, hogy a vasalót csak nyomjuk, ne toljuk az anyagon!!

A kész mintát applikáljuk.


A kisasszony kapott egy fodrot is a ruhájára. Ehhez csipkét használtam, amit az applikálás előtt a ruha alá igazítottam, és együtt rögzítettem a ruhával.


A kislány szoknyája alól kilátszik két szép, vékony lábacskája. Itt szeretném megjegyezni, hogy ba kezek és lábak igencsak vékonyak lettek. Úgy éreztük kár lenne elrontani a "karaktert" vastagabb végtagokkal, viszont az applikálásuk így kicsit nehezebb. A mintán teljesen körbevarrtam, 2,8-as öltésszélességet használva. Ha úgy érezzük ez így túl nehéz, akkor vastagítsunk kicsit rajta! Természetesen, ha a minta egy takaró középmintája lesz, ez a probléma magától megoldódik. Megfelelő nagyságban ugyanis nem lesz gond az applikálással!
A hímzés itt is elmaradhatatlan. :)


Már majdnem készen van a minta. Még néhány apróság hiányzik.



A varrógép betűfunkciójának segítségével ráhímeztem a lufira Csenge nevét. A betűtípus elég egyszerű, hasonlót kézzel is könnyen készíthetünk!


Vessünk egy pillantást a hátoldalára:


Kapott egy réteg vliest, és egy hátlapot. Ragasztóspray-el rögzítettem őket egymáshoz. Ezután következik a tűzés. 
Előbb árokban.....



....majd díszíthetjük.
A sétálóutcát kicsit "kavicsosra" mintáztam. Az égboltot, meg ....nem is tudom, csak úgy girlandokkal. Egy kicsit úgy érzem a kevesebb több lett volna. 


A kész kép hátulja....


...és az eleje: :)






Hol van az Eiffel torony? :)


Mosolyt! Nem, nem kaptam. (itt még nem látszik, de már van egy hívatlan vendégünk is: bárányhimlőnek hívják)
Mindenesetre, azóta a boszis párna le lett cserélve! :)


És végül, de nem utolsó sorban, ha valakit érdekel a minta, megtalálja  a webshopban ITT .


Idő közben elkészült két újabb leányzó szabásmintája:
Lotti Londonból, és Vivi Velencéből

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.


2 megjegyzés:

  1. én nagyon kezdő vagyok , igy nagyon köszönöm ezt a részletes leirást , bár még soká merek majd nekiállni egy ilyennek :)

    VálaszTörlés