2015. február 7., szombat

Rátétminták szeretettel készítve


Közeledik a Bálint nap. Kis hazánkban nincs nagy hagyománya ennek az ünnepnek, de a szeretetnek, az egymásra odafigyelés mindennapokhoz hozzá kellene tartoznia. Éppen ezért az új sorozatunk neve sem az ünnephez kötődik. Egyszerűen csak az lett a neve, hogy "Minták szeretettel"


Cicák a háztetőn

Az első minta, aminek az elkészítését szeretném bemutatni, a "Cicák a háztetőn" nevet kapta.

A sablon kinyomtatása után érdemes felnagyítani azt 140%-ra (A4-ről A3-ra) A képen látható párna méreteit ekkor kapjuk meg. (44 x 55 cm)





A minta darabjait rajzoljuk át a ragasztófátyolra. A minta tükörképe a véglegesnek, éppen ezért ezt a mutatványt már nem kell az ablakra ragasztott sablonnal végeznünk!


Megkönnyítjük a munkánkat, ha az egyforma színű darabokat egymás mellé rajzoljuk!


A ragasztófátyolból vágjuk ki a darabokat. 
Vasaljuk rá a mintákat a kiválasztott anyagdarabokra.


A teljes rajzot rajzoljuk át alkoholos filcel valamilyen fóliára. Ezt használhatjuk később segédfóliaként, ami az apróbb darabok illesztését segíti. 

A segédfólia használat közben. Erősen ajánlott! A pontos mintát csak így kaphatjuk meg, ha elhanyagoljuk ezt a lépést, előfordulhat, hogy torzul a mintánk!
Felvasalva:
A mintát  sűrű cikk-cakk öltéssel felvarrjuk az alapra. Az öltésszélességet érdemes 3-4 -es érték közé állítani. Az öltéssűrűséget pedig a nullához csökkenteni. A mintánk akkor lesz még szebb, ha a felső szálat lazábbra állítjuk (2-3 érték közé).
Ezután következik az arc részleteinek varrása, vagy hímzése. Egyes részeket el elehet készíteni varrógéppel is. (pl. Bajusz), de van amit érdemesebb kézzel. A szemet is lehet applikálni, vagy hímezni, de ha a varrógép tud ilyen motívumot, akkor géppel is elkészíthető.
A kész mintát keretezzük tetszőlegesen. A keretek segítenek a párna végleges méretét kialakítani. Az alapminta 30 x 40 cm-es. Ezt szoktam keretezni egy 6,5 cm-es és egy 4 cm-es kerettel. Így a végleges párna méret 45 x 55 cm.
A keret elkészítése után 150 grammos flízzel és hátlappal látom el a mintát. (Általában lepedővásznat, vagy molinót használok). A három réteget ragasztósprayvel és gombostűvel rögzítem egymáshoz, majd tűzöm. A keret és a minta mentén  árokban tűzök, majd a nagyobb felületeket díszítő motívummal szabad-kezes gépi tűzéssel. Most pici szívecskéket tettem a díszítésbe. :)




A cica mintája megvásárolható ITT.

Gomolyka, a csupaszív sárkány

A kis sárkány eredetileg applikált mintának lett kitalálva, de annyira kedvesre sikerült (Hála, Csilla kézügyességének), hogy először figuraként elevenedett meg. 

Az applikált változatát is elkészítettem, egy kicsit más színvilágban, mint magát a sárkányt, de itt is élénk színeket használtam.

Az elkészítés menete az előzőekben leírtakhoz hasonló, így beszéljenek helyettem a képek:





A fogak applikálásánál több megoldás is lehetséges. A száj vonalában végig vágtam a fejet, így a fogakat be tudtam csúsztatni az anyag alá. A hátránya, hogy ebben az esetben a fejen lévő fogak alatt is le kell varrni az anyagot, mert ellenkező esetben az elválik a háttértől és egy nem szándékos "zseb" alakul ki!

A másik megoldás, hogy egyszerűen rávarrjuk a fogakat. A fogakat összekötő részt varrásszélességnyi vékonyra vágjuk.


A kiválasztott anyagok önmagukban annyira mozgalmasak, hogy feleslegesnek éreztem a díszítő tűzést. Egyedül a sárkány pocakja kapott egy íves mintát, a többi tűzés a minták mentén árokban végeztem.

















Gomolyka mintáját megvásárolhatod ITT


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! 
A feliratkozáshoz kattints IDE.

4 megjegyzés:

  1. Szia, Szilvi! Már néhány éve ragasztófátyolozok, de még soha eszembe nem jutott először arra felrajzolni a mintákat és csak azután felvasalni az anyagra! Pedig mennyivel egyszerűbb így, mint ahogy én csinálom. Ezer köszönet ezért és további sok-sok szívderítő figurácskát Neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bejus! :)
      Akkor tudjuk így használni a ragasztófátyolt, ha tükrözve vana minta. (A szabásmintáink már így készülnek. Van benne egy teljes rajz és egy részekre bontott tükrözött is, amit könnyen át lehet rajzolni az asztal lapján is. Ha olyan sablont (mintát) használsz, ami nincs tükrözve, akkor az ablaküvegen keresztül tudod átrajzolni. Egy kicsit kényelmetlenebb :), de megoldható. Részletesen itt írtam róla:
      http://szilvifoltvarras.blogspot.hu/2014/10/a-parizsi-lany-applikalas-kartonsablon.html

      Törlés
    2. Igen, egy ideje alkalmazom már a tükrözést meg a kétoldalú ragasztót, meg a hímzés előrajzolásához az ablaküveget, itt mutattam:
      http://rongytalanitas.blogspot.hu/2011/10/ideje-lenne.html
      A sablonokat magam rajzolok például ilyenekhez:
      http://rongytalanitas.blogspot.hu/2012/03/narciszokrol.html
      Azért köszi. :) (:Gondoltam bemutatkozom:)

      Törlés