2014. június 12., csütörtök

Raphael takarója

Raphael takarója
A szett elkészítése során külön kérés volt, hogy fiús színei legyenek: kék-zöld, illetve, hogy erdei állatkák díszítsék. Az erdőlakók időtálló, kedves téma. Segíti a gyerekeket az állatok neveinek megtanulásában.
Az ötlet nem saját, csak a kivitelezés. Az eredeti mintában zöld az alapszín. Sajnos a kedvenc világoszöld anyagomat hónapok óta nem tudom beszerezni, ezért halványkékre módosítottam az alapot. A takaró készítésekor használtam polár és well-soft anyagokat. Különlegessé és puhává varázsolja a figurákat. Többen kérdezték tőlem, hogy nehéz-e ezeket az anyagokat applikálni. Azt nem mondom, hogy egyszerű, de nem lehetetlen! Ebben a bejegyzésben ezt is elárulom! :)Most pedig nézzük meg, hogyan készült a takaró!


Az első lépés a kiválasztott anyagok felvasalása volt. A kétoldalú vetex egy sütőpapír-szerű anyagon található. Ezen keresztül vasaltam fel az anyagok hátoldalára az előre kivágott vetex darabokat. Egy korábbi bejegyzésben is említettem, hogy a kétoldalú vetex hátuljára (a papírra) nagyon könnyen fel lehet rajzolni a sablonokat. Nincs ez másképpen a well-sof és polár anyagoknál sem. A well-soft és a polár  pihe-puha, ami ugyan megnehezíti a minta pontos kivágását,  de a  vetex rávasalása segít ezen.
Bagolyka darabokban.
 Az applikálás előtt muszáj rögzíteni a felvarrni kívánt darabokat. Ez megoldható gombostűvel is, de ha már egyszer vetexet használtunk, akkor a vásznak esetében egyszerűen megvasaljuk őket először a minta színén, majd a hátlapon is.A well-soft és a polár anyagok rögzítésekor problémát jelent, hogy a színén nem vasalhatjuk ezeket az anyagokat, csak  az alap hátoldalán. De akkor hogyan kerül minden a megfelelő helyre? 
Én a következő megoldást választottam: A felvasalt vetexről lehúzom a papírt. Egy kis ragasztóspayt fújok a mintára és ezzel rögzítem  a megfelelő helyre. Csak kevés sprayt használok, éppen csak annyit, hogy ezután nyugodtam meg tudjam fordítani az alapot és a hátoldalon keresztül meg tudjam vasalni a mintát. Ha egyszer levasaltam úgy összeragadnak az anyagok, hogy utána azt már nem lehet szétszedni! Ez különösen igaz a well-softra!


Viszont ezek után már gyerekjáték az applikálás! :)


A kész előlap:Kapott bélést és hátlapot, majd  méretre vágtam őket:


 Ezután következett a szegés. Egy 7 cm-es csíkot félbehajtottam, majd a színoldalán a takaró szélén körbe felvarrtam:


A sarok hajtogatása kicsit trükkös, de aki ismeri ezt a technikát tudja nem ördöngösség.  Sajnos nem sikerült a fotókkal megfelelően dokumentálnom ezeket a lépéseket, de ígérem a következő takarónál részletesebben ki fogok erre térni.


Végül körbeértem és összeillesztettem a két szegőpántot:


 A takaró hátoldalán kézi varrással rögzítettem  a keretet:


Ilyen lett a hátoldalon a kész szegés:


És így fest napsütésben a kész takaró!


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.


1 megjegyzés: