2014. augusztus 18., hétfő

Rátétmintás párna készítése

Rátétmintás párna készítése
Egy ideje elhatároztam, hogy készítek a kisfiamnak egy járműves takarószettet, amivel majd szépen megtanuljuk/gyakoroljuk a járművek neveit. A kisfiam első szavai között szerepelt a traktor, vagy ahogy ő mondta "Taptolja". Minden "Taptolja" volt, ami berregő hangot adott ki. Persze, ma már meg tudja különböztetni a traktort a többi járműtől, de még mindig felragyog az arca és tátott szájjal bámulja, ha egy igazi traktort lát. Így a leendő szett egyik első darabja lett a Traktoros párna. 


A következőkben ennek szeretném részletesen bemutatni az elkészítését. A leírás természetesen más rátétminta elkészítésénél is hasznos segítség lehet, hiszen az applikáció elkészítésének folyamata és a párna összeállítása  ugyanígy történik.


A háttér előkészítése:

A párnához kétféle anyagot használtam háttérnek: a zöld a mezőt a kék az eget jelzi. A két darab összevarrásával készül el az alap, amire az applikáció kerül. Az alap mérete 31,5 cm x 41,5 cm. Ez a méret varrásráhagyást tartalmaz 7 mm-es talpszélességgel számolva. (Egészen pontosan 1,4 cm lenne, de mindig felfelé "kerekítek", hogy könnyebb legyen számolni)

A kész alapot vasaljuk ki.
A sablon elkészítése:
1.       Nyomtassuk ki a sablon azon lapjait, amelyen a teljes minta és a minta darabkái külön-külön láthatóak 2.    A kinyomatott sablont ragasszuk rá egy erősebb kartonpapírra. (Minél vastagabb, annál tovább tartja a formát. Javaslom, hogy minimum 300 grammos vastag kartont használjunk)
3.       Pontosan vágjuk ki a darabokat, ügyelve arra, hogy a vonalon haladjunk. (a sablon ne legyen se kisebb, se nagyobb, mint a kinyomtatott minta)
Segédfólia elkészítése:
A tejes mintát rajzoljuk át alkoholos filccel egy átlátszó merev fóliára. A spirálozáshoz használt előlap fólia tökéletesen megfelel erre a célra. Ez segíti majd a rátétminta darabkáinak pontos elhelyezését. Ügyeljünk rá, hogy minden részletet rajzoljunk át. Jelöljük azokat a részeket is, amelyek a minta alá kerülnek majd.


Az rátétminta előkészítése:
1.       A kiválasztott anyagok hátoldalára vasaljunk kétoldalú vetexet (vagy más néven ragasztófátylat)
2.       Fektessük a sablont a színoldalával a vetexes anyagra és rajzoljuk körbe.
3.       Vágjuk ki a darabokat.
A rátétminta elkészítése:
1.       A ragasztófátyol hátlapját (a papírt) húzzuk le a kivágott darabokról.
2.       Helyezzük az alapra a megfelelő sorrendben.
3.       A részletek pontos illesztéséhez használjuk a segédfóliát.

4.       A minta darabkáinak pontos illesztése után vasaljuk rá az alapra.
A rátétminta elkészítése:
1.       A mintát sűrű cikk-cakk-al varjuk körbe. Minden darabot az anyag színével azonos cérnával. A varrógépet állítsuk 3-4es varrásszélességre és az öltéssűrűséget pedig minimálisra.1-05 értékre. Így kapunk szép egyenletes, a hímzéshez hasonló varrást.

A traktor kereke egy kicsit speciális. A kész sablonban a kerék barázdái lépcsős bevágásokkal van elkészítve. Őszintén szólva, nem lehetetlen ugyan, de elég aprólékos munka ugyanilyen varrógép beállítással elkészíteni ezt a mintát. Ha maradunk ennél a megoldásnál, akkor az öltéshosszúságot 2-3 beállítás közé kell tenni, hogy minél apróbb legyen és szépen kiadja a mintát. Egyszerűbb megoldás, amit én is alkalmaztam: A keréknek szánt anyag szélét is simára szabtam (nincsenek benne bevágások) és a varrógép egy speciális mintázatát használtam.De ehhez szükségünk van arra, hogy a varrógépünk tudjon ilyen mintát készíteni. 
Ezt a mintát választottam és szintén sűrű öltésre állítottam be a gépet.


Keretezés:
A kész mintát tetszőlegesen keretezzük 6,5  és 4 cm-es keretekkel.
A párna előlapja béléséhez érdemes vastagabb (pl. 150 grammos) vliest használni. Az előlapot, bélést és a hátlapot érdemes sűrű cikk-cakkal körbevarrni a tűzés előtt.

Tűzés

Díszítsük a mintát tűzéssel. Minimum varrás-árokban érdemes! Illetve a középső motívumot a rátét tövében, így a kis traktor kiemelkedik a  háttérből.


A tűzés után a párna még kap egy hátlapot. A hátlap két részből áll: egy 50 cm x 45 cm-es lapból, amely egy oldalon be van szegve, és egy 20 cm x 45 cm-es lapból, amely szintén egy oldalon be van szegve.  (45 cm hosszú oldalon)

A sablon megvásárolható ITT

Az applikálásról további blogbejegyzésekben olvashatsz: 

A mintát patchwork babatakaró készítésekor is fel lehet használni: Jó munkát kívánok!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése