2014. szeptember 2., kedd

Klasszikusok- Jákob lajtorjája

Ha jól emlékszem az újévi fogadalmaim között szerepelt, hogy amint időm engedi szépen lassan elkészítek néhány mintát a klasszikus motívumokból. Olyan blokkokat fogok elkészíteni, amelyek nekem különösen tetszenek. 
Az egyik ilyen klasszikus a Jákob lajtorjája (Jacob's ladder).


Az egyik anyagbeszerző utamon botlottam bele ebbe a szép mintás anyagba. Tudtam, hogy az otthoni maradékokból találok hozzá kiegészítőket. Vettem is belőle egy kicsi darabot és ezután kezdetét vette a tervezést. Miután körülnéztem az interneten, rájöttem, hogy sokkal nehezebb egy új "minta" tervezése, mint gondoltam.  Legalább 20 különböző mintát raktam ki, mire kialakult a végleges. :)
Íme az alapminta:Íme néhány:

Először tettem a blokkok közé elválasztó csíkot. Ennek az volt az eredménye, hogy valamelyik szín dominánssá vált:


A mintás anyagot a keretbe tettem, mert úgy gondoltam így jobban érvényesül, mint szétdarabolva:


Megnéztem a mintát átlósan is:


itt már elválasztó csík nélkül, egy klasszikus minta, sárga középpel:


Végül ez tetszett meg a legjobban. Természetesen a programba szkennelt anyagok nem teljesen adják vissza a valóságot, így kicsit torzítják a színeket. Mivel tervezés közben az eredeti anyagok is a kezemben voltak, így jobban el tudtam képzelni a végeredményt.Ezután munkához láttam. A blokk elkészítésének megvannak a fortélyai. Különböző "gyors-technikák alkalmazásával, gyorsabban lehet elkészíteni az részleteket. Mivel sok maradék anyagot használtam fel, ezért erre nem volt mindig lehetőségem. Készítettem egy háromszög és egy négyzet sablont. Legtöbbször ezeket használtam. Egy teljes takaró elkészítése esetén ez a technika borzasztóan időrabló. :(


  Az egyik gyors-technika, ha két csíkot összevarrunk, majd ezeket méretre vágjuk és a mintát forgatva újra összevarrjuk: Fontos a pontos illesztés:


"Sorozatgyártás"A négyzetek sarkain le szoktam vágni a felesleget, hogy ne zavarjanak:

Először csíkokat varrtam össze:
Az élesebb szeműek, talán már észrevették, hogy a bal alsó sarokban lévő kis négyzetet rosszul forgattam. :)


Íme egy összefoglaló ábra a minta összeállításáról:A kész mintát így vasalom szét. Egyszerűen azért, mert így tanultam. Tapasztalatom szerint az összetett mintáknál, ahol több anyag is találkozik,  később egyszerűbb is kezelni, ha szét van vasalva a varrás mentén. 


A színoldalán is levasaltam (a hibával együtt). Ilyenkor látszik, hogy mennyire pontosan sikerültek az illesztések.


 Készült a többi is:Közben észrevettem a hibát. négy  blokkból hármat sikerült elrontani. Ilyenkor elkerülhetetlen a bontás. Egy kicsit örültem neki, hogy csak hármat kell kibontani és nem 13 vagy 23 blokkot! :)


Újra összevarrtam őket:


Újabb ellenőrzés. Így fest majd a kész minta:


Az alaposan kivasalt blokkokat néz a kiegyenesítem, egy kis utólagos korrekcióval. Vigyázat!! itt csak milliméterekről lehet szó, különben a blokkok  mérete nem lesz egyforma!


Ezután következik a gombostűzés. Leggyakrabban hosszában tűzöm az ilyen darabokat. Ezt is életem első foltos tanfolyamának köszönhetem. Mostanában mindenhol a merőleges tűzést látom. Annak előnye, hogy akár át is varrhatunk a tűkön és csak a varrás végeztével húzzuk ki őket az anyagból. A hosszanti tűzés esetén már varrás közben szépen ki tudom húzni a tűket az anyagból. Nekem kifejezetten kézre esik. Varrás előtti utolsó ellenőrzés, hogy az illesztések pontosak lettek-e.


Készen van a minta. Ragasztó-spray segítségével már rögzítettem is a vatelinhez:


Újabb vasalás a tűzés előtt:A bélést és a hátlapot kicsit nagyobbra hagytam. A tűzés során a bélés és a hátlap kicsit "összemehet". illetve a tűzés veszi fel az anyagot. Kellemetlen meglepetés érhet, ha nem hagyok rá anyagot és a munka végeztével a hátlap kisebb lesz, mint a minta... Ezt jobb megelőzni.


Először a minta mentén árokban tűztem. Belülről kifelé haladva, hogy szép sima maradjon a munka.

Ezt követően kezdtem el a díszítést. Szintén belülről kezdve:

A szegőpánt felvarrása előtt méretre vágtam a három réteget. (illetve inkább csak a hátsó kettőt.)


Ezt követte a szegély. A bordó anyagból készítettem egy 6 cm-es ferdepántot, amit félbe hajtottam. Az előlapra pontosan illesztve felvarrtam és a hátoldalon kézi varrással rögzítettem. (A korábbi munkáimnál igyekeztem ezt a szegélyezést bemutatni)

Végül néhány fotó még a kész mintáról! Remélem valaki kedvet kapott egy takaró elkészítéséhez! :)
Jó munkát kívánok!

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

6 megjegyzés:

 1. Kedves Szilvi!
  Nagyon szép a munkád, köszönöm, hogy ilyen részletesen bemutattad. Éva

  VálaszTörlés
 2. Kedves Szilvi

  Nagyon szep munka.Nagyon ugyes vagy.Koszonom szepen.

  Udv.Kati

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörű ez a takaró, és nagyon jó a leírás is ez után már én is neki mernék állni! Köszönöm!!!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép!! Biztosan csinálok egyszer ilyet. Különösen a szabadkezes tűzés izgat mostanában. Arról esetleg tudnál írni, hogy azt hogyan csinálod? Az árokban tűzés után már nem mozdul el a munka, és úgy biztosabban tűzöd egy nagyobb takaró közepét? Én még nem mertem a tűzést élesben kipróbálni. Csak árokban.
  További gyönyörű munkákat kívánok Neked!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép!! Biztosan csinálok egyszer ilyet. Különösen a szabadkezes tűzés izgat mostanában. Arról esetleg tudnál írni, hogy azt hogyan csinálod? Az árokban tűzés után már nem mozdul el a munka, és úgy biztosabban tűzöd egy nagyobb takaró közepét? Én még nem mertem a tűzést élesben kipróbálni. Csak árokban.
  További gyönyörű munkákat kívánok Neked!

  VálaszTörlés