2014. szeptember 14., vasárnap

Termékfotózás foltvarróknak egy foltvarrótól

Ha megnézzük a külföldi patchwork magazinokat, csak ámulunk-bámulunk a sok szép gyönyörű foltmunka láttán. Előfordul, hogy annyira megtetszik egy munka, hogy megvesszük az újságot, összegyűjtjük az áhított takaróhoz szükséges anyagokat és elkészítjük a művet. Hosszú átvarrott éjszakák, rengeteg befektetett munka, pénz és energia után elégedetten állunk fel a varrógép mellől. Szeretnénk a barátainknak, ismerőseinknek megmutatni. A közösségi portálok, képmegosztók megkönnyítik ezt  a vágyunkat, már csak egy (vagy néhány) jó fotóra van szükségünk! Elővesszük a fényképezőgépünket, (esetleg a mobiltelefonunkat) kattintunk és... csalódottan nézegetjük a fényképet. Kicsit értetlenül állunk, hogy  ha pontosan mindent a leírás szerint készítettünk, és tetszik is, amit a kezünkben tartunk, akkor miért nem lesz olyan mint a magazin fotóin? Persze, tudjuk a választ: nincs profi gépünk, nem vagyunk profi fotósok és stúdiónk sincs mindenféle kiegészítővel. Naná, hogy nem tudunk olyan guszta képet készíteni a művünkről, mint a profik! Természetesen mindez igaz is, de azért mégiscsak tehetünk valamit....

Szeretném hangsúlyozni, hogy én sem vagyok profi fotós. Igaz, már gyerekkoromban ismerkedtem édesapám tükörreflexes gépével és sok mindent megtanultam a fotózásról, de nem tanfolyam segítségével. Sokat gyakoroltam és sokat olvastam hozzá. Régebbi szenvedélyem is, mint a foltvarrás, de képesítésem nincs róla. Ezért most csak lelkes fotósként és lelkes foltvarróként írom ezt a bejegyzést.

 A hangulat

Lelkes fotósként, ha fényképet készítek valamiről, legyen az tájkép, városrészlet, személy, vagy akár egy tárgy, mindig egy cél lebeg a szemem előtt: Visszaadni a hangulatot, amit a fénykép készítésekor látok, érzek. Számomra a fényképezésnek ez a lényege, és egyben a legnagyobb kihívást is ez jelenti. Szeretném a fényképekkel átadni mindazt, amit én átélek. Természetesen, minden  típusú fényképezésnek megvan a maga technikája. Egészen más szempontokat, más technikai segítséget kell igénybe vennünk tájkép fotózáskor vagy portré készítésekor. A következőkben a foltmunkák, illetve quilt munkák fotózásával kapcsolatos személyes tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.

Mit látunk a magazinokban?

Ha előveszünk egy foltvarrós újságot nézzük meg jobban az első fotót, amit egy quilt bemutatásánál találunk. Itt szinte soha nem is látjuk a teljes munkát egészében. Ez gyakran nem is tudatosul bennünk, mégis ez az a kép, ami leginkább megfog, amin elámulunk és úgy érezzük, hogy ilyet mi is szeretnénk. Ezek a fotók valamilyen (természetesen kellemes) hangulatot árasztanak: akár egy ízlésesen berendezett szép otthont látunk rajta, akár egy modern szobát, akár egy vidéki ház verandáját. A képen látható kiegészítők, gyakran a quilt használatához igazodnak. Legtöbbször egy ágyon, kanapén, vagy fotelben esetleg (hinta)székben találjuk őket. De az is lehet, hogy egy konyhapulton, asztalon, vagy valakinek a kezében.  Ha jól megfigyeljük ezeken a képeken még számos más tárgy is megtalálható. Ezek a tárgyak színükben, formavilágukban, vagy stílusukban igazodnak a quilthez. A háttérből gyakran keveset látunk, de ha igen, akkor szintén a bemutatott darabhoz illő színek, formák köszönnek vissza.

A hangulatfotók

Összegyűjtöttem néhány képet a két kedvenc magazinom korábbi számaiból. Az egyik az American Patchwork and Quilting Magazine a másik a Lena Patchwork Special.

American Patchwork and Quilting June 200
 Ezen a   képen alig látunk valamit a takaróból, mégis vitathatatlan, hogy egy szép profi fotóval van dolgunk:

American Patchwork and Quilting June 2007
Íme egy másik, szépen félig összehajtva. A mintából kevés látszik, de a szép tűzést megmutatja a kép:

American Patchwork and Quiltung February 2007
Ez a gyönyörűség pedig egy kanapén pihen, összehajtva. Csak ízelítőt kapunk a mintázatából

American Patchwork and Quiltung February 2007

Ő az egyik kedvencem. Régóta várja, hogy elkészítsem! :) A háttérben megjelenik egy váza lazac színű virágokkal és láthatunk  egy széket is, ami szintén ilyen színű.

American Patchwork and Quiltung February 2014
Ez a fotó igazi hangulatfotó, bár a quiltből szinte semmit nem láthatunk! :)


Kerti padon pihenve:

American Patchwork & Quilting  Febr 2006
Íme egy hangulatos fotója egy  ír lánc blokkokból álló takarónak:
American Patchwork and Quiltung February 2007
Vagy mit szóltok ehhez a függőágyhoz? Jó lenne egy kicsit pihenni benne! Kint szakad az eső, a képen pedig tombol a nyár
Lena Special Patchwork Magazin

Vagy esetleg ez a nyugágy? :)
Lena Special Patchwork Magazin
És a másik nagy kedvenc! Hát nem ennivaló? (A kisfiam szokta hasonlóképpen hurcolni magával a kis takaróját. Kár, hogy nincs ilyen fotóm róla! )


American Patchwork and Quilting February 2007

Részletekben rejlik a lényeg

A fotók másik nagy csoportja: a részletfotók. Ezek a közeli képek a quilt egy-egy részletét hivatottak megmutatni. Lehet az akár egy blokk, egy rátétminta, egy motívum, vagy a tűzés mintája. Elsősorban a  fenti quiltek részleteit láthatjuk az alábbi képeken:

A blokk mellett megnézhetjük a tűzést is:

American Patchwork and Quiltung February 2007

 Az applikáció közelről. Gépi rátét technika:
American Patchwork and Quiltung February 2014

 Kézi applikáció és tűzés:

American Patchwork & Quilting  Febr 2006

American Patchwork and Quiltung February 2007

Kiskacsa a fenti babatakaróról:

American Patchwork Quilting December 2009

 Egy különleges csillag blokk közelebbről

American Patchwork Quilting  December 2009

Ez pedig egy mikulászokni részlete. papírra varrás technikával készült. aprólékos és miniatűr

American Patchwork Quilting 101 December 2009
Madártávlatból

A fotók harmadik nagy csoportja, ami általában az utolsó helyre is kerül a bemutatóban a teljes quilt "kiterítve." Ha foltos társaknak szeretnénk megmutatni a munkánkat, akkor elmaradhatatlan, hogy a teljes quiltet is megpróbáljuk egészében bemutatni. Ezek azok a  fotók, amelyek - véleményem szerint- a legkevésbé adják vissza munkák szépségét. Ilyenkor az anyag mintázata, a részletek a tűzés fimonsága eltűnik., láthatatlan lesz. De mégis így látjuk a teljes mintázatot, az összképet. (Kivételt képeznek természetesen azok a  művészi alkotások, amelyek éppen messziről, madártávlatból mutatják meg az igazi arcukat.) 

A komolyabb darabok, amelyek látványos blokkokból, vagy összetett mintából állnak, így is szépségesek, mindenféle kellék és háttér nélkül is. De az egyszerűbb darabok, szinte jellegtelenné vállnak...

American Patchwork and Quiltung February 2014

American Patchwork and Quiltung February 2007

American Patchwork and Quilting June 2007


Korábban láthattuk, hogy milyen szép tűzés díszíti ennek a takarónak a kék részeit. Ezen a fotón ez nem látszik:

American Patchwork and Quiltung February 2007

 A csillag alak tűzés formájában visszaköszön az egyszínű négyzetekben, de ez a kép ezt nem mutatja meg:

American Patchwork and Quiltung February 2007
 Ez az ír lánc quilt is sokkal egyszerűbb ezen a képen, mint a korábbin:
American Patchwork and Quiltung February 2007

A fenti képeken jól láthattuk, hogy a fényképek mennyire meghatározóak. Ugyanarról a  quiltről többféle fotó készíthető és mind más oldalról mutatja be azt. Van amelyik a hangulatát adja vissza, van amelyik a részleteket mutatja meg, de van olyan fotó is, ami az egész mintázatot. Nem mondom azt, hogy bármelyik kép helyettesítheti a másikat. nem véletlen, hogy a magazinok hasábjain is többféle fényképet láthatunk ugyanarról a  munkáról. Nem is szeretnék senkit sem döntésre kényszeríteni.
Egyszerűen azt kell tudnunk, hogy mi a fotó célja.
Ha az a cél, hogy eladjuk a munkánkat érdemes olyan képet készíteni róla, ami nem csak a takarót adja el, hanem a hozzá tartozó "életérzést" is. De ne felejtsük, hogy a valósi szépségét sokszor a részletfotók mutatják meg!
Ha  foltos társaknak szeretnénk megmutatni a munkánkat, akkor elengedhetetlen a teljes fotó és mellette az apró részleteket bemutató fotók is.

A következő bejegyzésben sorra veszem azokat a fontos dolgokat, amelyet a quiltek fotózásakor érdemes figyelembe venni. Kitérek azokra a technikai részletekre, beállításokra is, amit házilag profi felszerelés nélkül, mi magunk is használhatunk. Csak saját munkáim fotóit fogom példának használni.

 Termékfotózás: Mit fotózzunk? Ahogyan én szoktam....
Termékfotózás-technikai kérdések: gépbeállítások
Termékfotózásról -színhőmérséklet, avagy a fehéregyensúly

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó poszt! Épp ma szembesültem vele, hogy régebbi fotóim milyen esetlenek!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy írsz a témáról! Szerintem nagyon hasznos, én igazán hálás vagyok érte. Köszönöm.
    Ági

    VálaszTörlés