2016. január 20., szerda

James, a gőzmozdony


Gergő nagy kedvence a Thomas és barátai mesesorozat. napokig hallgattam, hogy szeretne egy "magas" Thomast, vagy magas "Jamest". :) Az utolsó pillanatig nem tudta eldönteni mit válasszon, végül a  papírboltban a  piros papírra bökött rá, nem a kékre, így James lett  a házi papírmozdony. Gondoltam rá, hogy ezt a jelmezt is varrjam, a Játékkonyhához hasonlóan. Nem találom lehetetlennek az elképzelést, de tartottam tőle, hogy a 150 grammos flíz, mint merevítés itt már kevés lesz, kellene hozzá valami keret is... De végül valójában az idő rövidsége miatt döntöttem a kartondobozos megoldásnál. Engem ugyanis hideg zuhanyként ért, hogy január 18-án tartják az óvodai farsangot. Egy hét alatt, csak így tudtam két jelmezt összehozni,  az egyéb teendőim mellett. :)
Készítettem pár fényképet a kicsi Jamesről. Ő volt a "minta". Az én verzióm ugyan kicsit szögletesebb lett,ennek több oka is volt. Mindenképpen szerettem volna az eredeti doboz adottságait kihasználni és a lehető legkevesebbet "szabni" rajta. Másrészt muszáj volt, hogy legyen valami tartása. Harmadrészt az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyermek utána valahogyan "fel tudja venni".  Így az eredeti hengeres testformát szögletesre hagytam és csak a mozdony eleje lett kerek.
Felhasznált anyagok:
  • Kartondoboz (legalább kettő)
  • piros kartonpapír (4 ív)
  • fekete kartonpapír  (3 ív)
  • Fehér kartonpapír (1 ív)
  • Arany festék, fekete festék -lehetőleg akril, bár én temperát használtam)
  • kapocs a kerekek rögzítéséhez
  • Sok-sok ragasztó (a papír ragasztáshoz -2 tubus nem volt elég)
  • erős ragasztószalag (a forma kialakításához)
  • építkezésből kimaradt hungarocell lapok (opcionális, nálunk akad még a padláson- helyette jó hullámpapír is) a kerekekhez
  • babatömő-anyag a füsnek

Így nézett ki eredeti állapotában a doboz. 

Így kezdett "mozdony" formát ölteni. A kivágott részeket új helyre ragasztottam, a hiányzó részeket pótoltam másik dobozból kivágott darabokkal. Az alja teljesen nyitott.

Ragasztó-kenés:
Elkezdtem ráhajtogatni a színes kartont:
 A fekete meglepően fogyott...

3 féle tányért készítettem elő: legkisebb sütis tányér a kicsi kerékhez előre, a kistányér a kerekekhez és a nagy tányér az arc kialakításához. (végül a sütis tányér használatára nem került sor, mert elfogyott a többi alapanyag és Gergő kiegyezett 6 kerékkel is)


A gyerekek segítettek a hungarocell darabolásában és utána a takarításban is! :)

Ezt a sablont nyomtattuk ki A3-as papírra. Pedig más készítettem a fekete festéket, hogy festhessek. Nem volt rá szükség.

Próba a pántok beállításához:

Oldalnézet. Közlekedni lehet benne, mert nem nehéz, de a farsangi "bulihoz" már le kellett venni.


Az arc rögzítéséhez lyukat vágtunk az elejére:

 Az archoz is használtunk hungarocellt-merevítésnek és azt vontuk be fekete karonnal.

A füst baba-tömőanyagból készült hajlakk rögzítéssel. Bevált! :) (persze extra erős hajlakkal)

Az oldaláról sajnos lemaradt a díszítő festés. Szerettem volna még fekete csíkokat, meg arany csíkokat festeni rá, hogy még jobban hasonlítson a kicsi Jamesre. Ha még lesz alkalom,a következőre pótolni fogom! :)Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

3 megjegyzés: