2017. január 11., szerda

Ebookolvasó tartó New York beauty mintával díszítve


A párom kapott születésnapjára egy ebook olvasót. Sokat utazik vonattal és tőle nem várhatom el, hogy varrogason út közben. :) Viszont nagyon szeret olvasni és ezzel a kis kütyüvel  egyszerre több könyvet is magával vihet. Amúgy is jellemző rá, hogy egy két nap alatt kiolvas egy könyvet. Azt ígértem neki, hogy készítek egy patchwork tokot az olvasóhoz, ami nemcsak védi azt, de mutatós is. Éppen ezért igyekeztem pasis darabot varrni hozzá. Ennek a hónapnak a fő témája a New York Beauty lesz és mivel csak most jutottam odáig, hogy a tokot elkészítsem, adta magát, hogy egy ilyen mintával díszítsem azt. A következő bejegyzésben megmutatom, hogyan készítettem el.

 A kiválasztott anyagok között van két szép bali batik, választottam még hozzá apró-mintásakat, de végül nem használtam fel mindet.
A blokkot le tudod tölteni és ki tudod nyomtatni a képre kattintva. A kész blokk mérete 10 x 10 cm. A minta ugyan nem bonyolult, de kicsi méret miatt rejteget kihívásokat. Az elkészítése közben többféle technikát alkalmaztam, mikor melyik tűnt egyszerűbbnek. :)


Nyomtasd ki a sablont. A darabokból álló körívre varrd rá a darabokat, a többit érdemes kartonpapírral megerősíteni és sablont készíteni belőle.

A minta első darabját helyezd el a papír fehér oldalára színével felfelé. A kivágott darab legyen akkora, hogy a varrásvonalakat fedje. Gombostűvel rögzítsd rá a vonalazott oldalon. Ezen az oldalon történik a varrás, így egyszerűbb, ha a gombostűt itt rögzíted.


A második színből kivágott darabot helyezd rá az elsőre, színével lefelé. Mindkét anyagot tűzd rá a papírra.
Fordítsd mg a papírt és az első vonalat varrd végig.
Hajtsd szét a felvarrt darabokat és vasald meg.


A következő színt ismét helyezd rá a papírra, szintén színével lefelé (ez a bali batiknál néha nehezen meghatározható...) és rögzítsd gombostűvel.

Varrd végig a következő vonalon és vasald szét.

Haladj így sorban a kiválasztott színekkel.
Ha vigig varrtad a mintát vágd körbe a papír mentén.

 Vasald ki a kész darabot.

A többi darabot varrásráhagyással együtt vágd ki a kiválasztott színekből. Érdemes kontrasztos anyagokat választani, mert az sokkal jobban ki fogja adni a mintát.


A körcikkek összeillesztésénél segít, ha félbehajtod a darabot és a közepén kivágsz egy kicsit belőle. 

  Így pontosan össze tudod őket illeszteni.
Gombostűvel rögzítsd egymáshoz a két ívet.
 Majd varrd őket össze. A sablonok 0,75 cm-es varrásráhagyást tartalmaznak, így ekkora talpszélességgel KELL varrni, hogy pontos legyen.

Hajtsd ki az ívet és vasald meg.


Varrd rá a következőt is.

Itt már kicsit nehezebb a varrás, mert nagyon kicsi az ív, de még varrható géppel.

Ezután már nem kísérleteztem tovább a gépi varrással, így a legkisebb darabot kézi applikációval varrtam fel. Ehhez a kivágott darab íves részén a varrásszélességet hajtogasd vissza és vasald meg. Rögzítsd a helyére gombostűvel (vagy akár fércöltéssel).


Vékony, hegyes applikálótű sgítségével varrd fel rejtett (vagy applikáló) öltéssel.

A blokk utolsó darabját szándékosan nem vágtam ki, hiszen a tok maga nem négyzet alakú és nem akartam a mintás anyagot feleslegesen darabolni. Így, a kész körívet, szintén applikálva varrtam fel az alapra.


Az ebook olvasó mérete: 12 x 17 cm 
A szélessége nincs 1 cm, de a biztonság kedvéért körben 1 cm-el növeltem az alapméretet, így 14 x 19 cm-e vettem alapul. Ehhez jön majd a varrásráhagyás. 
Az előlap méretéhez  2 x vettem az alapot ( 14x19 cm,)  vagyis 28 x 19 cm lesz a kihajtott tok mérete. Ehhez számoltam még 1,5 cm-es varrásráhagyást (vagyis körben 0,75 cm-et) így a kiszabandó méret 29,5 cm x 20,5 cm De kerekítsünk. :) 30 x 21 cm. A tűzés úgyis elvesz belőle. (nekem majdnem 1 cm-el kisebb lett a tűzött darab!!)
A belső (zöld) rész két darabból áll. Így ott inkább 32 x 21 cm-et érdemes kivágni, amiből két darab 16 x 21 cm lesz.

Szükség lesz még 3 db 7,5 x 7,5 cm-es (bézs) négyzetre, amit az átló mentén félbe kell hajtani és le kell vasalni.
Az előlaphoz kesztyűbélést és molinót (zsákvászon) használtam a tűzéshez.

A mintát tűztem szabadkezes tűzéssel körben, árokban.
 És a minta mentén isa levéléket. Jobb lett volna, ha van színben hozzáillő színátmenetes cérnám. Itt-ott már sajnáltam a szép batik-mintát átvarrni a világos cérnával. :(


A minta mentén kézi tűzést használtam. Így biztosan láthatatlan maradt a cérna... :)

Kiigízítottam a széleket, és levágtam a  felesleget.

Készítettem egy vékony kis pántot a gombhoz. Kb. 3 cm-es csíkot hajtogattam, majd varrtam össze. Utólag úgy érzem, hogy jobb lett volna, ha egyszerű kalapgumit teszek ide. A pánt ugyanis nem rugalmas...

A kész pánt hossza 5,5 cm.

A pántot úgy helyeztem el, hogy a minta felett legyen a gomb. Nem akartam a mintát elcsúfítani vele. Kb 11 cm-el fentebb helyeztem el az alsó részétől.

 A hajtogatott sarkokat elhelyeztem a külső tűzött előlap minta nélküli  két sarkába. Az előző képen emgmutatott helyre került a gombhoz tartozó pánt is.
A 3. hajtogatott négyzet a képen látható módon lett elhelyezve a tok alsó vonalán. (Az előző háromszög csúcsához lett igazítva (7,5 cm-es négyzetek félbehajtva egymás mellett, 2 x 7,5 cm=15 cm) A felső oldalon egy 2 cm széles fekete gumidarabot használtam rögzítéshez. (Ez kicsit legyen hosszabb,mint a félbehajtott négyzetek átlója)

 A New York Beuty mintás részre színével lefelé fordítva elhelyeztem az egyik zöld darabot. Kb fél centit visszavasaltam a széléből. Erre kerül rá a belső háromszög oldala és a 4. rögzítési ponthoz a 2 cm széles gumi vége is!!
 Végül a másik zöld lap kerül legfelülre Ennek a szélét már nem vasaltam vissza,hogy legylább 1 cm-es fedésben legyen a másik zöld darabbal.
A rétegeket körben rögzítettem gombostűkkel.
Körbevarrtam 0,75 cm-es talpszélességgel.

A sarkokat levágtam, hogy szebb legyen a kifordítás.
Középen kifordítottam és levasaltam.


A belső részbe merevítésnek 2 réteg méretre vágott táskamerevítő közbélést tettem.
 Majd az egész tok szélét körbevarrtam a szélétől 2 milliméterre.
A gumi varrásánál így lesz a szebb:
Végül a középső behajtott vonalat is végigvarrtam, ezzel bezártam a nyílást és rögzítettem a rögzítő pántokat is. Figyelj rá, hogy a gumi vége a helyére kerüljön.
 Késze is van. Illetve majdnem. Az elejére még kell egy gombot varrni. :)


A saját anyagával készítettem gombot, hogy ne üssön el színben tőle. De választhatsz olyat is, ami még tovább díszíti a tokot. :)Jó munkát kívánok hozzá! :)

Szilvi

Ha érdekel a New York Beauty minta, további lehetőségeket és varrnivaló darabokat fogsz találni a Foltvarrás Szilvivel online magazin 2017. januári számában.

Eltudsz képzelni a fentihez hasonló színvilágú terítőt? :)Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.


Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin:

4 megjegyzés:

 1. Nagyon szép lett. Ezek az őszi színek, a csodás batikolt anyagokkal a kedvenceim :o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagy csábítás volt, az biztos! :) De ahogy Incinek is írtam, kicsit összeolvadt tőle a minta. Nagyobb daraboknál nézegettem, hogy a bali batik olyan jól illik a New York Beutyhoz. :)

   Törlés
 2. Nagyon tetszik,csodálatos lett,és természetesen az anyagok is csodálatosak,sajnos ithoni pénzemhez (SRB)drágák az anyagok és Én nem tehetem meg hogy ily szép anyagokkal dolgozzak :-(
  De legalább látni a szépséges alkotásokat :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Inci, ez ne tartson vissza! :) Az igazság az, hogy ez az anyag kicsit túlbonyolította a dolgot. Attól, hogy ilyen szép színátmenetes -márványos, nem is adja olyan jól ki a mintát. :) Ilyen kicsi darabnál szerencsésebb lett volna,ha olyan apró-mintásat választok, ami majdnem egyszínű! ;-)

   Törlés