2015. augusztus 28., péntek

Pécsi Országos Foltvarró Kiállítás 2015 képekben

2015-ben Pécsett rendezték meg az Országos Foltvarró Kiállítás és vásárt. Készítettem belőle egy képes beszámolót. Igyekeztem a rendelkezésemre járó információk alapján kiegészítésekkel fűszerezni!







Aki részt vett a pécsi kiállításon az bizonyára tudja, hogy rengeteg quilt érkezett be a pályázatra. Hunka Ibolya-a ki a Hunyor Vasutas Foltvarró csoport vezetője és a kiállítás főszervezője- szerint összesen 137 pályamunkát kaptak. A pályamunkák 4 meghirdetett témakörre érkeztek.Két nyílt kategóriát is hirdettek (3, 4 ), ami azt jelentette, hogy nemcsak céhtag munkáját várják, hanem bárki pályázhat. Sőt, a “Felnőtt ágytakaró” kategóriában olyan kezdők pályázatát is várták, akik nem varrnak 3 évnél régebben. A másik két kategóriába (3, 4) csak céhtag pályázhatott.Az alábbiakban kiemeltem az egyes kategóriák pályázati kiírásának lényeges elemeit (Forrás:http://www.hunpatch.com/competit/cmp_main.htm)

1.Zsolnay színei
 “A pályázaton a Magyar Foltvarró Céh tagjai és céh csoportjai pályázhatnak olyan egyedi tervezésű és kivitelezésű pályamunkákkal, melyek a Zsolnay porcelángyár által készített termékek színeit idézik. Csak olyan munkákkal lehet pályázni, melyik nem szerepeltek semmilyen kiállításon, kiadványban, nem jelent meg róluk fénykép az interneten. A pályamunkáknak meg kell felelnie a foltvarrás szabályainak, háromrétegű kézzel, vagy géppel tűzött, készülhet hagyományos, vagy modern quilt technikával. Méret: minimum 1 négyzetméter (nincs szélesség, és hosszúsági megkötés).”
2. Varrd újra: 
” E pályázat célja, hogy a háztartásban felhalmozódott, már nem használt ruhadarabok, lakástextíliák anyagait újrahasznosítsuk, és új faliképet, vagy ágytakarót alkossunk belőlük. Pályázati feltételek: A pályázaton a Magyar Foltvarró Céh tagjai, és céhcsoportjai vehetnek részt. – Olyan alkotásokkal lehet pályázni, melyek legalább 50 %-ban újrahasznosított textíliát tartalmaznak. – A beküldött munkához kérünk emailben elküldeni egy fotót arról a tárgyról/tárgyakról, melyeik felhasználásával készült a pályamunka (úgy készüljön a kép, hogy jól látható legyen a tárgy). Fénykép hiányában a pályázat érvénytelen.Az alkotásoknak meg kell felelnie a foltvarrás szabályainak: három rétegű kézzel, vagy géppel tűzött, készülhet hagyományos, vagy modern quilt technikával. – Méretének legalább 0,5 négyzetméternek kell lennie (nagyobb méretű lehet). “
3. Felnőtt ágytakaró: 
“Pályázati feltételek: – Méretmegkötés nincsen. A szimpla ágytakaró méret egy átlagos, nem gyerekméretű, egyszemélyes ágytakarót, a dupla ágytakaró egy átlagos franciaágy méretet jelenet. – Olyan takarókkal lehet pályázni, amelyek nem szerepeltek országos kiállításon, kiadványban nem jelent meg róluk fénykép az interneten – Az alkotásnak meg kell felelnie a foltvarrás szabályainak: háromrétegű kézzel, vagy géppel tűzött. – A pályázat nyílt, minden olyan, a 18. életévét betöltött, foltvarrást hobbiszinten gyakorló személy pályázhat, a határon túlról is, aki az általa készített alkotást a nyilvánosság előtt szeretné bemutatni. – Megfelelő számú jelentkező esetén meghirdetésre kerül kezdők részére az ágytakaróvarrás pályázata, amelyet a többi beküldött pályamunkától elkülönítve kezelünk. Kezdőnek számít, aki maximum 3 éve foglalkozik foltvarrással. Ebben a formában pályázók esetében kérjük a takarón elhelyezett címkén a „kezdő” szót szerepeltetni. “
4 . Milyen a mai család
A pályázat célja, hogy olyan alkotások elkészítésére biztasson, amelyek bemutatják a modern családmodell valamelyikét, kifejezésükben sokszínű alkotások legyenek, de mégis az összetartozást, a harmóniát, az egységet, a szeretetet sugározzák. A pályázati feltételek: – A pályázat nyílt, minden 18. életévét betöltött, foltvarrást hobbiszinten gyakorló személy pályázhat a határon túlról is. – Az alkotásnak meg kell felelnie a foltvarrás szabályainak: háromrétegű kézzel, vagy géppel varrott és tűzött. – Mértének legalább 1 négyzetméternek kell lennie (oldalak hossza nincs meghatározva). – A munka hátoldalára 10 cm széles bújtatót kell varrni a felfüggesztéshez. Hátul a bal alsó sarkokba erősített címkére a következő adatokat kell felvezetni: a készítő neve, lakcíme, email-címe, a kép címe, a készítés éve. – Olyan munkákkal lehet pályázni, amelyek nem szerepeltek országos kiállításon, kiadványban nem jelent meg róluk fénykép az interneten.
Mielőtt elkezdem felvonultatnia  kiállítás képeit, meg kell említenem a 2015.08.22-23 Országos és Nemzetközi Foltvarró Kiállítás zsűrijének tagjait:
Ruttka Andrea – textilművész
Somogyi Klára – Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Textil tanszék – tanszékvezető
Szomor Ágnes – Magyar Foltvarró Céh – céhmester
Váradi Gyöngyi – Magyar Foltvarró Céh – céhmester
Pál Zoltán – Munkácsy díjas – pécsi szobrászművész
Bevallom nagyon nehéz dolgom volt a pályamunkák fotózásakor. A fő probléma a bőség zavara volt. Tudtam, hogy szeretnék készíteni róla egy írásos beszámolót és ez valamilyen felelősséget is tesz a vállamra. Mivel a megnyitó előtt és után vettem én is részt a kiállításon- amikor a legtöbben tartózkodtak a termekben, bizony-bizony lemaradt egy két kép, amit csak utólag vettem sajnos észre.  A  másik nehézség az volt, hogy a különböző kategóriák nem elkülönítve kerültek ki a a falakra, hanem kicsit keveredve. Megértem, hogy a hely adottságai,  a terem méretei és a beérkezett pályamunkák száma valamennyire korlátozta a lehetőségeket, de sajnos ennek köszönhetően nehezebb volt átlátnia  munkákat. Egyik-másik kiállított darabnál nem tudtam eldönteni pontosan melyik kategóriába is tartozik..
A kiállítás bejárata felett ez a quilt fogadott minket.
IMG_0288_resize
A gyerekek egy óriási társasjátékkal játszhattak:
IMG_0010_resize
Gyerekprogramok közül lehetett bőven választani. Az ügyeskezűek varhattak bagolykát, tulipánt, pillangót.
IMG_0290_resize
IMG_0229_resize
A Piactér:
IMG_0161_resize
IMG_0159_resize
IMG_0156_resize
IMG_0154_resize
Nyitott Műhely:
IMG_0084_resize
A bejáraton belépve ebbe hatalmas kiállító-terembe kerültünk. 
IMG_0012_resize
Mielőtt megmutatnám a kiállításon készült képeket egy kis  kiegészítést szeretnék fűzni a Zsolnay munkákhoz.
A munkák nagy többségét a Zsolnay remekek közül vagy az építészet, vagy az étkészletek mintázata, vagy az egyedi és világhírű eozin máz ihlette. “Az eozin egy máig titokként őrzött technológia által születő, az aranyszíntől a rózsabogár-zöldig színjátszó máz. Tehát az eozint létrehozó anyag nincs rajta a kész kerámián. Ami a kerámián van, az egy nagyon vékony réteg, a máz felületében, ami egy különleges fizikai hatás miatt színes. A színt nem festék okozza, hanem fénytörés.” (zsolnay. hu: Eozin)
Mivel nem egy konkrét színről beszélünk az eozin esetében, ezért nagyon nehéz is visszaadni azt az alkotásokban, illetve az is előfordul, hogy egyes alkotók más-más színárnyalatot ragadtak meg belőle. Kiválasztottam három dísztárgyat a www.zsolnay.hu oldalról. Ezeken is jól látható milyen sokféle színárnyalat emgtalálható bennük
403281275000001
Áttört nagy bonbonier fedővel

403281274000001
áttört bonbonier fedővel

403600500280591
gyertyatartó
A másik ihletadó a Zsolnay pirogránit építészeti krerámiák. Ez látható a Mátyás templom tetején is. (Ilyet használtak többek között az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Állami Földtani Intézet, a Nagyvásárcsarnok, a kecskeméti Városháza, az Országház és a Műcsarnok építkezéseihez.)
MatyasTemplomFotoThalerTamas25
Tahler Tamás: Budai vár
És végül, de nem utolsó sorban sok quilt valamilyen formában az étkészletek mintázatát igyekezett visszaadni. Csak néhány körülük:
zsolnay_porcelan1277821072
Búzavirágos étkészlet

13zsolnaygyarpecs2005
A pillangós étkészlet mintázata készítés közben
Az eozin színvlágát megragadó quilteket fotózni is nehéz volt, ezért az esetleges szín-torzulásért elnézést kérek.
IMG_0018_resize
IMG_0016_resize
Bakancsosok: örökség
Többen a Zsolnay építészeti remekeket igyekeztek foltmunkába átültetni. A zsűrinek ezen a téren sem lehetett egyszerű dolga. A Zsolnay kategória második helyezete: Molnár Jánosné: Patchwork az építészetben. A fotlmunka apró hatszögekből állt, kézzel varrva.  Egy-egy hatszög 3 cm-nél is kisebb volt. Kíváncsi lennék rá mennyi ideig tartott elkészíteni neki, de biztos vagyok benne, hogy időben elkezdte! nagyszerű munka!
IMG_0186_resize
Zsolnay II. helyezett Molnár Jánosné: patchwork az építészetben

IMG_0021_resize
Molnár Jánosné: Patchwork az építészetben
A bejárattal szemben léévő falon egy hatalams munkát láthattunk: ez a különleges és nagyn széepn kimunkált darab a Szépműves Egyesület munkája a  “Homage a Zsolnay” címet viseli. A céh különdíjban részesítette.
IMG_0026_resize
Szépműves Egyesület Homage a Zsolnay

IMG_0023_resize
Szépműves Egyesület Homage a Zsolnay (részlet)

IMG_0144_resize
Szépműves Egyesület Homage a Zsolnay (részlet)

IMG_0145_resize
Szépműves Egyesület Homage a Zsolnay (részlet)
Mellette a Zsolnay kategória első helyezettje:Lázár Éva Rózsaszín történet.  Lázár Éva a quiltjében a Zsolnay egyik különleges – bevallom, számomra eddig ismeretlen-  rózsaszín korszakát fogta meg.  Aki bővebben szeretne a rózsaszín gyűjteményről/ kiállításról olvasni az ITT és ITT megteheti.
garai Józsefné_Lázár Éva munkája_resize
Zsolnay I. helyezett Lázár Éva: Rózsaszín történet
IMG_0142_resize
Lázár Éva: Rózsaszín történet, részlet:
IMG_0143_resize
Bevallom, hogy amikor megláttam Sulyok Levente munkáját földbegyökerezett a lábam. Nekem rettenetesen tetszik! Elsősorban a kreativitása miatt (nem véletlen,hogy ezért különdíjat is kapott) de az igényes kivitelezés éppúgy tetszett, mint a munka színvilága. Nagyon nehéz volt fotózni. Címe: Eozin pávák. Ő is az Eozin színvilágát próbálta visszaadni az összhatással. A batikolt/festett anyagok, az arany mintázat, a pávatollak és a tűzés tökéletes összhangban van és szerintem nagyszerűen sikerült ez neki! Nálam ő volt az abszolút első!:)
IMG_0027_resize
Borzási Éva fotója_4_resize
Borzási Éva fotója_5_resize
Minden szempontból lenyűgöző volt a Foltköltők társasága nevű csoport pályamunkája. Szintén a Zsolnay színei kategóriában indult. A csoport  a tavasszal alakul,  heten vettek részt a takaró varrásakor. Több mint két hónapig készült. Judy Niemeyer tervei alapján. Saját festésű anyagokat használtak. A mérete 220 x 220cm.
Talján Amális_Laventéék munkája_resize
Somogyiné Mina Mária: Zsolnay mozaikok
IMG_0034_resize
Somogyiné Mina Mária: Zsolnay mozaikok
A legjobb első pályázó különdíjat kapta Dóra Mária Eozinos quiltje.
hamari Imréné_02_resize
Dóra Mária: Eozinos

IMG_0179_resize
Budai Éva: Mátyás templom egy madár szemével
A Zsolnay színei kategória II. helyezettje. Kövér Zsuzsa: Budavári emlék című munkája. A II és a III. helyezett kiosztásakor nem volt egyszerű feladata a zsűrinek. A maga nevében mindkét munka páratlan, de mégis nagyon hasonlóak. 
IMG_0178_resize
Kövér Zsuzsa: budavári emlék
Hamari Imréné Zsolnay gyűjteményes munkája több témát is összefoglalt. érdemes megnézni a részleteket! :)
IMG_0172_resize
Hamari Imréné

IMG_0174_resize
Hamari Imréné

IMG_0173_resize
Hamari Imréné

IMG_0176_resize
Hamari Imréné
IMG_0038_resize
IMG_0039_resize
IMG_0043_resize
IMG_0220_resize
Íme a mi pályamunkánk. Készítette:Roboz Beáta, Kuti Éva, Király Mónika, Kerékgyártó Szilvia: Törött tányérok Bővebben az elkészítéséről itt olvashatsz: Így készültek a Törött tányérok.
IMG_0127_resize
Roboz Beáta, Kuti Éva, Király Mónika, Kerékgyártó Szilvia: Törött tányérok
11910837_1017686641607149_291045875_n
IMG_0169_resize
Ballra: Szabóné Tornyai Ilona: Ünnephez terítve
IMG_0080_resize
IMG_0171_resize
IMG_0182_resize
IMG_0170_resize
Bal oldalon a varrd újra pályázat egyik darabját láthatjuk:
IMG_0015_resize
A bal oldalon a kép sarkában: Földvári Foltoskodók “Otthon melege” című munkája. A csaklád kategória III. helyezettje.
IMG_0019_resize
Felnőtt ágytakaró I helyezett: Nyberg Madarassy Klára: karácsonyi takaró
IMG_0133_resize
Jobb oldalon: Bukor-Dóczi Klára: Összetört edények című munkája, a kategória II. helyezettje. Bal oldalon pedig   Kollár Elemérné “Amis álom” című quiltje . A Felnőtt ágytakaró kategória III. helyezettje.
IMG_0291_resize
IMG_0078_resize
Reiser Sándorné: Csillagcsalád

IMG_0082_resize
A legszebb gépi tűzés különdíját nyerte: Vargáné Orbán Erika
Borzázsi éva fotója_resize
Gelencsér Klára takarója mellett Vargáné Orbán Erika tűzött quiltje
Gelencsér Klára: 
IMG_0222_resize
Kezdő I. helyezet: Garai Józsefné: Harmónia
IMG_0131_resize
Garai Józsefné:Harmónia

Felnőtt ágytakaró kategória II. helyezett: Kovásc Ildikó: Viharos tenger
IMG_0153_resize
Kovács Ildikó: Viharos tenger

IMG_0151_resize
Kovács Ildikó: Viharos tenger
Család kategória: I. helyezett: Földvári foltoskodók: Unokák és nagymamák
Somogyvári Ildikó “A témához kapcsolódott egy kis versrészlet:” Május első hajnalán kinyílott a tulipán. Kinyílott a nefelejcs is öreganyám udvarán…..ekkor léptem udvarukba, s így fogadott nagyanyám: ez a május a legszebbik, mert megjött az unokám!” Reményeink szerint foltmunkánk tükrözi azt az ölelő szeretet, amit nagymamaként unokáink iránt érzünk.”
IMG_0134_resize
Földvári foltoskodók: Unokák és nagymamák

IMG_0135_resize
Földvári foltoskodók: unokák és nagymamák ( részlet)

“Varrd újra” kategóriában a zsűri nem osztott ki első helyet, de helyette két harmadik helyezett volt.
 II. helyezett: Mészáros Zsuzsa: 4137
Igen, ez a szám azt jelenti, hogy ennyi darabból áll, a quilt. :)
Hamari Imréné képe_resize
Mészáros Zsuzsa: 4137
III. helyezett: Papp Sándorné:töredékek a kék korszakból
IMG_0165_resize
Papp Sándorné: töredékek a kék korszakból
A kis darabok méretét, most illusztrálni nem fogom, a későbbi félreértések elkerülése végett, de az apró darabkák csak néhány centiméteresek voltak. A mű kézzel varrott, nagyon igényes kivitelezés.Én szájtátva bámultam. :)
IMG_0163_resize
Hamari Imréné: Vihar a rongyos-zsákban
Nagyon látványos és nagyon találó címe van. :)
Talján Amália_01_resize
Klujber Károlyné gyűjteményes quiltje.
Talján Amália fotója_Klujber károlyné_resize
Klujber Károlyné
Láthattunk gyönyörű reprodukciókat is. Az egyik a Csillaghegyi öltögetők: Lucy Boston “Kézzel varrva, kézzel tűzve. 8 hónapig készült. Lucy Boston, 1″ nyújtott hatszög sablon szerint.”
11899819_737078143104770_6717600216828748435_n_resize
Csillaghegyi öltögetők: Lucy Boston
Illetve a díjátadó terem bejárata előtt volt látható Pál Jánosné Dear Jane reprodukciója “Álmok” címmel. Elnyerte a céh különdíját. Sajnos a tömeg miatt nem tudtam lefényképezni, de kihagyni sme szerettem volni a bejegyzésből. Székely Katalin fotója:
kulondij
Fotó Székely Katalin
Akadt néhány érdekesség a szokásos quilteken túl is. Íme Sulyok Levente búzavirág mintás babája: Teáskanna
IMG_0087_resize
IMG_0223_resize
Dunavölgyi Judit mesés táskáit is megcsodálhattuk!
Dunavölgyi Judit táskája_01_resize
Sajnos a helyszínen nem tudtm a lefényképezni pap Gáborné Anna. Vasarely térplasztika – Pillangók tánca című művét, de kaptam tőle egy fényképet róla! :)
100_4714
Pap Gáborné Anna. Vasarely térplasztika – Pillangók tánca
És aki megéhezett, az ilyen finomságok közül választhatott! :)
IMG_0231_resize
A kiállítás még a hétvégén megtekinthető! Érdemes ellátogatni!
Szeretném ajánlani Ábrahámné Éva fotóalbumát, ahol még több fényképet találtok a kiállításról és a Zsolnay kulturális negyedről.
Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése