2015. január 29., csütörtök

Gomolyka, a csupaszív sárkány

Valentin alkalmából született néhány új minta. Az egyik ezek közül egy kis sárkány, aki olyan kedvesre sikerült, hogy az applikálás helyett inkább "életre" keltettem. Hamarosan találkozhattok az applikált változatával is, de a következő bejegyzés szóljon a sárkány elkészítéséről!

Elárulom, hogy a végleges forma kialakításához több prototípus is készült. Ezúton is köszönöm Szabó Csillának a türelmét és kitartását, az újabb és újabb Gomolykák elkészítéséhez! :)

Szükséges anyagok:

  • 30 x 55 cm-es mintás  (csíkos) pamutvászon a kis sárkány testének 
  • 20 x 15 cm zöld pamutvászon a sárkány hasána
  • 30 x 15 cm lila pamutvászon a sárkány szárnyainak és az orrlyukakna
  • 20 x 20 cm sötétzöld pamutvászon a sárkány testéne
  •  30 x 55 cm vlies a pamut megerősítéséhez
  •  8 x 8 vm-es piros well-soft vagy polár anyag a szívének

szükséges még:
·         zöld barkácsfilc a tüskéinek,
·         fekete barkácsfilc a szemnek,
·         fehér barkácsfilc a fogaknak
·         fekete hímzőfonál a szemöldöknek
·         pici rózsíszín anyag az pofikához
·         babatöltő anyag
·         ragaysztófátyol



Nyomtasd ki a  sablon darabjait és ragaszd fel őket erős kartonpapírra. Vágjuk ki a formákat a vonal mentén  A mintás pamutvászonra vasaljuk rá a vetexet és rajzoljuk fel rá kétszer a testet.  Hagyjunk rá varrásráhagyást (a varrógépünknek megfelelően  5-7 mm-t) és vágjuk körbe a  mintákat.



A zöld filcre rajzoljuk rá a sárkány tüskéit és vágjuk körbe.



A lila vászondarabot is hajtsuk félbe és rajzoljuk rá a szárnyakat. Tűzzük össze és varrjuk  körbe a vonal mentén. A szárny tövénél hagyjunk ki a kifordítónyílást.  A zöld vászondarabot hajtsuk ketté és rajzoljuk fel rá a kezeket, lábakat. Tűzzük össze, de ne vágjuk ki őket, mert előbb körbe kell varrni a vonal mentén! A formák tövénél hagyjunk ki a kifordítónyílást.
Az íves szakaszokon vágjuk be a varrásszéleket, így szebben ki lehet fordítani őket!


Vágjuk ki a kezeket, lábakat, szárnyakat és fordítsuk ki.Tömjük ki a végtagokat babatöltőanyaggal.



Vasaljunk ragasztófátylat a rátétmintákra (hasa, szeme, orrlyuk, arc) és rajzoljuk fel  a  papírra a mintát a sablonok segítségével. Vágjuk ki a kis darabokat.  A rátétmintákról húzzuk le a papírt és vasaljuk fel a testre a megfelelő helyre. Ha barkácsfilcet használunk, azt ne vasaljuk fel, mert elolvad a forró vasalótól! Ezeket a darabokat vagy gombostű, vagy ragasztóspray segítségével rögzítsük a varrás előtt.
A rátétmintákat varrjuk körbe sűrű cikk-cakk öltéssel, vagy kézzel hímzővonal segítségével.





 A hason lévő kezet, lábat bevarrhatjuk a has alá is, vagy utólag. Itt arra kell figyelni, hogy a végtagok töve ne legyen keményre tömve, mert a varrógép talpának kell hely, hogy elférjen varrás közben!



A sárkány tüskéit tűzzük le gombostűvel a sárkány hátának a vonalára, majd varrjuk le. A technika  a patchwork-ben ismeretes részeg-ember lépéséhez hasonló.
Az első három fogat varrásráhagyással vágjuk ki és tűzzük le a helyére, majd varrjuk le. A többi fogat a vonal mentén varrjuk rá az arcára, egyenes varrással.
 Varrjuk fel a másik kezet és lábat és a szárnyakat is a helyükre, úgy hogy a test belső része felé forduljanak.

Amint minden részlet a helyére került, tegyük rá a sárkány egyszínű testét a díszített darabra a színoldalával befelé. Tűzzük össze a két testet, ügyelve arra, hogy  a kilógó részek mind a sárkány testének belsejébe kerüljenek.
Varrjuk körbe a testet. A rátétminták segítenek, hogy pontosan tudjuk követni a varrásvonalat. Különösen figyeljünk erre a sárkány nyakának varrásánál, ahol a kiálló és a rátétmintás fogak találkoznak! A kifordítónyílást a sárkány  alsó részén hagyjuk ki.Fordítsuk ki a sárkányt és tömjük ki!


Figyelem! Kis sárkány bújik ki a tojásból! :)


Létraöltéssel varrjuk be  a kifordítónyílást. Közben, ha szükséges még tömjünk tömőanyagot a nyílásba. Hímezzük ki a sárkány szemöldökét lapos öltéssel. 








A szabásmintát és részletes képekkel illusztrált leírást meg tudod vásárolni ITT.

 Gomolyka szabásminta

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! 
A feliratkozáshoz kattints IDE.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése