2015. január 15., csütörtök

Patcwork táska- kezdő táskavarróknak: quilt-as-you go táska

 Nemrégen készítettem egy patchwork táskát. Előre szeretném leszögezni, hogy a táska nem az én találmányom, Tara Rebman ötlete volt ez az egyszerű vonalvezetésű táska., ügyesen felhasználva hozzá a quilt-as-you-go technikát. Úgy gondoltam, hogy készítek róla egy rövidebb blogbejegyzést ízelítőnek. Ennek két oka van. Az egyik, hogy aki a táskavarrást csak kóstolgatja, ettől biztosan megjön a kedve hozzá. Annyira egyszerű a technika és a minta is, hogy lehetetlen elrontani és belátható időn belül elkészül. A másik ok pedig, hogy nagyon jól lehet hozzá maradék anyagokat használni!A táska kistestvéréről készült részletes angol nyelű leírást találhattok Tara blogjában: Crazy cuteclutch, redux

Az én táskám ilyen lett:


Bevallom, ez az első darab nem teljesen hulladék (maradék) anyagokból készült. Sőt.... :) Elsősorban japán vásznakat használtam és hozzá illő apró-mintás egyszínű anyagokat. Így türkiz, barna, mustársárga színek kerültek a mintába. 


De most, hogy így belejöttem, a következőnél már elő fogom venni az "apró fecnis" dobozaimat!

Az első lépés a hátlap (esetemben molinó) a bélés( táskabélés, vagy vékony vatelin) egymáshoz rögzítése volt. Erre ragasztóspray-t használtam. A táska mintát felrajzoltam a bélésre és a közepére helyeztem egy négyzetet. Az enyém 8 cm körül volt, de lehet ennél kisebbet és nagyobbat is használni. A technikát a papírra varrás technikához lehet hasonlítani. Csak itt a papír helyett a bélésre varrunk.  :) Az első négyzetemet először a szélén levarrtam, majd talpszélességet kihasználva, sorra varrtam rá a csíkokat. Ezt lehet színazonos, vagy esetleg eltérő színű cérnával is. 

A minta a Log-cabin, azaz a kunyhó mintához hasonlít. Elkezdünk körbe-körbe építkezni. 


Minden új csíkot le is tűzünk:


A táska pántrészénél, már nem egyszínű anyagokat használtam, hanem a különböző színű anyagokból csíkot varrtam össze:


A csíkos tűzés mellett kukacoltam is :)
 (szabad-kezes tűzés)  

Itt már majdnem készen van a teljes táska-minta


A kész mintára ráhelyezzük a szabásmintát és körbevágjuk:



A másik oldalon is:


Kapunk két ilyen szép színes táska-oldalt:


A belső oldalakat szintén így kivágjuk. Belső oldalnak mustársárga pöttyös anyagot használtam. Az anyagot vetexel erősítettem meg.  Ennek kieseső részeiből varrtam belső zsebeket rá. Tara az oktatóvideójában megmutatja az egyszerű és a rejtett cipzáros zseb bevarrását is!





A belső és a külső oldalak egymásba illesztésénél már szépen látszik milyen lesz a táska.


Egyszerű mágnes-záras pántot kap a táska. A következő képen a mágneszár elhelyezése látható:




Amint a mágneszár a helyére kerül, végre összevarrhatjuk a táskát! A széleket gombostűvel rögzítettem egymáshoz.


 Mindez kapott egy szegőpántot. Nem, nem használtam ferde-pántot, pedig az íveknél valószínűleg könnyebb dolgom lett volna. Spóroltam az anyaggal nagyon, így egy 5 cm-es csíkot hatottam kettő pántnak. A táskát be lehet szegni látható és láthatatlan pánttal is, én a látható verziót választottam, de nem az egészet varrtam varrógéppel.


A belső oldalon kézzel varrtam fel. Keskeny volt a pánt, így a gép használata nem tűnt egyszerűnek. Ráadásul kézzel sokkal szebb eredményt kaptam! 


Kész az egyik szegő:


Ez után következett a másik kettő:


És már készen is van a táska! :)








Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, bár meg tudnám csinálni! De majd pár év múlva megpróbálkozom vele. Gratulálok!

    VálaszTörlés