2015. április 27., hétfő

Kislány mézeskalácsházzal - applikált babatakaró


Eredetileg kutyasétáltatós kislány, és nem is egy mézeskalácsházzal, hanem mindjárt hárommal. Külön kérésre kapott még cicákat is. Flóra takarója, novemberben készült, a tavasz vidám színeivel.
Arra gondoltunk, hátha valaki kedvet kap hozzá, ezért készítettünk egy méretarányos szabásminta csomagot belőle.A szabásminta, egy az egyben nyomtatható és felhasználható, nem igényel külön nagyítást és számolgatást. Tartalmazza a háttérben látható házikókat, ablakokkal ajtókkal, a napocskát felhőkkel, a cicákat, a kismadarat, a kutyust és még Pannit is, a kislányt, aki a kutyát sétáltatja. Igen, Ő Panni, egyenesen Párizsból. 

A takaró középmintájának mérete 80 cm x 110 cm, a keret körben még + 10 cm, így a végleges méret 100 cm 130 cm lett.
Sok technikai újdonságot nem fog tartalmazni a bejegyzés, hiszen a gép applikálásról rengeteget írtam már, de néhány fotó segítségével láthatjátok, hogyan készült el Flóra takarója.

Ha találunk (vagy esetleg veszünk) egy tetszetős mintát, gyakran előfordul olyan probléma, hogy a nagyításakor a minta környezetében megtalálható "kiegészítők" esetén nehéz eltalálni a méretarányt. Eltart egy ideig, amíg kinyomtatjuk, vagy megrajzoljuk minden részlet a végleges méretét. Az alábbi képen éppen ennek lehettek tanúi. Próbáltam eltalálni, mekkora legyen a kutyuska és a cica  a takarón:


Ezzel már nem kell külön foglalkoznotok, mert a szabásmintában minden részlet a végleges méretben van elkészítve.
A minta kinyomtatása után,  az összetartozó részleteket össze kell ragasztani,  és már kezdődhet is a munka. 
Fektessük az asztalra a kiválasztott figurát és rajzoljuk át a kétoldalú ragasztófátyolra a mintát. Vágjuk ezt ki kis ráhagyással, majd vasaljuk rá a kiválasztott anyag hátoldalára. Ha ezzel elkészültünk, akkor a megrajzolt vonal mentén vágjuk körbe az anyagot. A kész darabról lehúzhatjuk a  papírt.

Amikor minden darabka a helyére került elkezdtem szépen sorban felvarrni a darabokat. Most is, mint általában, az anyag színével megegyező cérnát használtam.
Applikáláskor általában 3-as és 4-es érték közé állítom az öltés szélességét. Ha vékonyabb részletet varrok, akkor 2,8-3-as értékre állítom. Ennél kisebbet ritkán használok, és nem is ajánlom, mert nem fogja rögzíteni az anyagot megfelelően. Az öltés sűrűségét pedig a 0 és az 1-es érték közé állítom. leggyakrabban a 0.5 értéket használom, mert ettől lesz szép egyenletes a varrás. Javaslom, hogy ezt mindenki tapasztalja ki saját maga, hogy milyen beállítással tud szépen egyenletesen varrni.


Ha van rá lehetőség szerezzünk be applikáló-talpat a géphez. Az applikáló talpak nyílása nagyobb, jobban lehet látni mit varrunk. Ha van ilyen talpunk, ne felejtsük el lecserélni. Az alábbi képen szemmel láthatóan én elfelejtettem... :)
Ha minden minta a helyén van, akkor következik a keretezés. Ebben az esetben a felhasznált anyagokból készítettem egy színes keretet. 2x 16 db 6,5 cm x 11,5 cm-es csík van felül és alul összesen. illetve 2 x 18 db 6,5 cm x 11,5 cm-es csík a két oldalán. 

Ezeket elkészíthetjük úgy is, hogy a darabokat egyesével összevarrjuk, de könnyebb dolgunk van akkor, ha a színes anyagokat 6,5 cm-es csíkokra feldaraboljuk és összevarrjuk. Az így kapott csíkos anyagot 11,5 cm széles szegőkre vágjuk fel, így varrjuk rá a takaró oldalára, aljára.


Ezután előkészítjük a  "szendvicset." A mintát ragasztóspray-vel rögzítjük a flízhez. A fílzt pedig a well-soft-hoz. Ez egy pihe-.puha takaró lesz! :-)  A bélés és a hátlap mindig legyen néhány cm-el nagyobb!


A mintát körben tűztem. Lehet további díszíteni, de ne felejtsük, akkor nem lesz olyan puha!

Így néz ki a hátoldala:


A keretezéshez egy 6 cm-es félbehajtott szegőpántot használjunk. Előbb a hátoldalon varrjuk le.


A sarok előtt egy varrás szélességgel, megállunk és visszaöltünk.

áthajtjuk az anyagot a képen látható módon, és visszahajtjuk ismét a szélére. Folytatjuk a varrást.


ha elkészültünk a hátoldalával, akkor behajtogatjuk az elején. A sarkoknál érdemes kezdeni.

Rögzítjük gombostűvel.


Majd levarrjuk:


Vágjuk le a felesleges cérnákat és készen is  vagyunk! :)


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!
A feliratkozáshoz kattints IDE.1 megjegyzés:

  1. ez nagy segítség azt hiszem többed magamnak
    köszönet a tudás osztásé

    VálaszTörlés