2015. április 12., vasárnap

A foltvarrás története (1. rész)

Quilting-in-the-Nineteenth-Century
Amikor egy szakma (vagy esetleg hobbi) történetét közelebbről megvizsgáljuk, gyakran jutunk arra a következtetésre, hogy a gyökereket az őskorban kell keresni. Mondhatni, hogy már az ősember is foltokból varrt magának ruhákat, (netalántán takarót) is, bár szerintem erős túlzás lenne azt állítani, hogy a ősember ruhatára volt a patchwork elődje. :)

Buddha patchwork szőnyeg
Patchwork faliszőnyeg Buddha hívőktől ie. 500-800 körül
Fentmaradt leletek szerint  az első foltokból készített takaró Buddhához fűződik. A hívei selymet adományoztak neki. A szegények csak egy-egy selyemdarabokat tudtak vinni, ezért Buddha megparancsolta, hogy varrják össze neki ezeket egy templomi szőnyeggé.
A foltvarrás történetéről szóló írások, megemlítik, hogy egyiptomi falfestmény tanúskodik arról, hogy már ókori Egyiptomban is hordtak a szegények „foltokból készített ruhát”.  Az alábbi képen egy gazella bőrből készült foltmunkát láthattok.
2 Egyptian canopy 980bc
Egyiptomi patchwork Ie. 980-ból
Ázsiából Európába a keresztes lovagok hozták a foltvarrás technikáját magukkal a palesztin asszonyaikkal együtt.
7dac278b0e1d7b8c0acb931114fbacdb
Fehér, tűzött dán kabátka és szoknya az 1770-es évekből
A középkorban az európai kereskedelem virágzásával nemcsak az anyagok terjednek el, hanem egyre gyakrabban találkozunk foltmunkákkal is. Ez a kor vezeti be a tűzést, ekkor készülnek az első pufajkák. Hamarosan megjelenik a díszítő tűzés is. A reneszánszban már a selyem az uralkodó anyag. A selyemből pedig tűzéssel rendkívül mutatós ruhadarabok készültek.
Az iparosodás korában az angol textilgyártással a gyári munkások a hulladék textilek felhasználásával készítettek foltmozaik takarókat. Éppen ezért Angliát tekintjük a mai értelemben vett foltmunkák készítésének hazájának. Az angol papírtechnika még ma is a foltvarrás alapja. Ha beiratkozunk egy tanfolyamra, garantáltan ezt tanuljuk meg először!  Az első angol és ír telepesek vitték magukkal a technikát az Újvilágba. Ekkor kezdődött a foltvarrás aranykora.  A textil drága volt, a telepesek asszonyai rá voltak kényszerítve arra, hogy minden apró textildarabot felhasználjanak. A kis darabokat egy "szabályos" minta szerint kezdték el összevarrni. Az asszonyok azon versenyeztek, ki tud új mintát kitalálni. Így kezdtek el kialakulni a különböző mintázatú patchwork blokkok.  A minták neve gyakran  Amerikai Egyesült Államok valamelyik tagállamára, vagy valamilyen szimbolikus jelképére utal. Ilyen például a Texas csillaga, vagy az Ohió csillag elnevezés. 
A klasszikus foltmunkának, illetve a foltvarrás aranykorának két fontos jellemzője van. Az egyik, hogy a szükség vitte rá az asszonyokat, hogy a régi, kinőtt, elhasznált ruhadarabokból újra felhasználják az még épnek ítélt részeket. Jó példa erre a képen látható ruhácskának a története.
30c9ec15ebc07151cf154b6ee5449acb
Patchwork gyerekruha 1942-ből

A képen látható ruhadarabot egy Jane nevű kislánynak készítette az édesanyja. A kislány meghívást kapott egy gyerekzsúrra, de nem volt neki az alkalomhoz illő ruhája. A II. világháborúban jegyrendszer volt elterjedt, mindent jegyre kaptak az emberek. Az élelmiszert és a új ruhát is csak vagy jegyre, vagy drága pénzért tudtak csak venni az emberek. Egy gyerek csak új jutott „új ruhához” ha valaki a családból azt kinőtte.
Akkoriban nagyon nehéz lett volna új ünneplő ruhához jutni. Így a kislány édesanyja összeszedte a maradék ruhadarabokat és éjszaka megvarrta a kislány ruháját a másnapi zsúrra.
A foltvarrás kezdeti időszakának másik jellemzője, hogy a foltvarrás elsősorban közösségi tevékenység volt. Néhány évtizede (évszázada) nálunk az asszonyok a fonóban gyűltek össze, Amerikában pedig közösen készítettek takarót. Az anyagokat is közösen adták össze és a munkát is megosztották. Hatalmas kézimunka mozgalom alakult ki. Szokások, hagyományok alakultak ki a takaró varrások köré. A menyasszonynak a barátnők készítettek takarót, a felnőttkort elérő fiú un. szabadság takarót kapott. Búcsú takarót kaptak, akik elhagyták a vidéket és memorial takarót készítettek az elhunyt ruháiból. A foltmozaik kétségtelenül az amerikai asszonyok népművészete, de azért  Európában sem felejtették el a technikát.
bd18ec904c51da607c28e9b118cc2146
A foltvarrás közösségi tevékenység

A foltvarrás történetét egy-egy technika tükrében is vizsgálhatjuk, a következő bejegyzésben erről lesz szó.

Felhasznált irodalom:

Dolányi Anna: Folton-folt textilmunkák Debrecen, 1994 2-5 old.
Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years Hystory of Quilting 
Képek forrása:
Kezdőkép: https://www.thinglink.com/scene/621737761094762498
Patchwork faliszőnyeg ie. 500-800 körül: Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years History of Quilting 
Egyiptomi patchwork: Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years History of Quilting 
Patchwork ruha:  V & A  Museum of childhood: http://www.vam.ac.uk/moc/article/patchwork-dress,-1942/
A foltvarrás közösségi tevékenység: Quilting Bee by Lynde Mott


Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!
 A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése