2015. május 6., szerda

Patchwork kezdőknek: Készítettél már "nagymamát"?

A nagymama a patchwork szlengben a "nagymama virágoskertje" mintát jelenti. A minta az angol papírtechnika egyik legrégebbi motívuma. Egy korábbi bejegyzésemben részletesebben írtam róla. Most az elkészítését szeretném nektek röviden képekkel illusztrálva bemutatni.

Az elkészítésének többféle módszere is van, én most nem feltétlenül a legmodernebbet fogom bemutatni. Ehhez a technikához olyan eszközök szükségesek, ami vagy megtalálható otthon a háztartásban, de ha nem, akkor is bárki könnyen be tudja  szerezni.

Szükséges anyagok és eszközök:
  • vékony kartonpapír
  • papírvágó olló
  • szabó olló
  • cérna 
  • színes anyagok
A mintához szükségünk lesz egy hatszögletű sablonra. Ezt a sablont magunk is kiszerkeszthetjük, körző és vonalzó segítségével vagy kereshetünk mintát az Interneten.
Kartonpapírból készítettem el a sablont. Fontos, hogy olyan vékony legyen a karton, hogy tűvel könnyen át tudjuk lyukasztani. Ami miatt mégis a kartonpapír használatát javaslom, az az, hogy a kartonnak van tartása, ami a minta pontosságában segít.
készítsünk sok-sok hatszögű sablont! virágonként 7 db-ot! Készítsünk még egy egy sablont, amit körbe kb. 7 milliméterrel növeljünk meg.

A nagyobb karton segítségével felrajzoljuk a mintákat az anyagra, és kivágjuk őket.

A kisebb kartonra ráhajtogatjuk az anyagot és ráférceljük a papírra! :)



Én kívülről szoktam elkezdeni a fércelést. Ha applikált mintaként használom a virágot, akkor a férc-cérnát utólag könnyebb így eltávolítani.




Ha elkészültünk a 7 db kis hatszöggel, vasaljuk őket meg.



A középső (sárga) darabot és az egyik szirmot színével összefordítjuk:

A csomót elrejtjük a  hajlatban...

és pici apró öltésekkel elkezdjük összevarrni: 




Így néz ki, a hátoldala, ha végigértünk:


Így pedig az eleje:

Ha felvarrtuk mind a hat szirmot a virág közepéhez, akkor elkezdjük összevarrnia  szirmokat is.

Hasonlóképpen, mint korábban. itt egy kicsit meg kell hajlítani a középső darabot, de a puha karton ezt lehetővé teszi.

Ha elkészültünk a  mintánkkal, akkor kibontjuk a férccérnát és kivesszük a  papírt belőle. Mondom, HA elkészültünk!! :) Ha rátétmintaként varrjuk fel, akkor utólag kivágjuk az anyagot (a minta mögött, ahol felvarrtuk) és úgy vesszük ki a papírt.  Ha nagyobb mintát készítünk belőle, akkor természetesen előbb vesszük ki a pappírt, mielőtt a béléssel és a hátlappal összedolgoznánk.


Folytatjuk a  következő mintával:

Még nem döntöttem el mit készítsek belőle, de íme néhány példa a felhasználásra a Lena Patchwork egy régebbi számából:




Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Kezdő vagy? Még nem tudod, neked való-e ez a csodás hobbi? Összeállítottam neked egy INGYENES tanfolyamot, amiből minden kérdésedre választ kapsz: Patchwork Suli alapok


Ha már az alapismereteken túl vagy és szeretnél a kezdő technikákkal megismerkedni akkor nézd meg az online tanfolyam anyagát és jelentkezz a következő tanfolyamra: Patchwork kezdőknek: 



1 megjegyzés: