2015. június 2., kedd

Tűzoltóautós patchwork gyerektakaró


Tavaly ősszel érdekes felkérést kaptam. Az alábbi képen látható, különleges tűzoltó-autó formájú ágyhoz kellett takarót készítenem. A kérés az volt, hogy zöld, piros és szürke színek domináljanak benne, hogy passzoljon a szoba színösszeállításához.
 Ezen kívül a méretek is adottak voltak: 95* 190 cm.  A képen az is látható, hogy az ágy felülete, csak a középső részen látható, ezért a mintát úgy terveztem meg, hogy középre essen.
Az anyagok kiválasztásánál az alábbiakra esett a választás: pirosak, kékek, szürkék, fehér. Belekerült egy kis türkiz is, és egy csíkos anyag, amelyben minden szín megtalálható!


A minta 3 fő részből áll. Középen egy 70 x 85 cm-es alapon a városrészlet, házakkal, autókkal felhőkkel napocskával és tűzoltóautóval. E kép felett és alatt egy sorban, 3-3 Ohio csillag nevű blokk található. Egy minta mérete 30 x 30 cm. Összesen 6 db ilyen blokkot készítettem. Egyik sem egyforma, mind más. A csillagos blokkok alatt és felett 10 x 10 cm-es négyzetekkel bővítettem a mintát. Két sorban helyezkednek el a négyzetek. Felül 18 db (2 x 9 db ) és alul 18 db (2 x 9 db).
Először az Ohio csillagokat készítettem el. Mivel minden csillag más-más színösszeállítást kapott, ezért készítettem hozzá papírsablont. A sablon segítségével kivágtam a megfelelő méretű háromszögeket és összevarrtam őket.


Először a kis hátromszögeket varrtam össze, szépen sorban a darabokat. Amint elkészültek széthajtottam és levasaltam őket. Párosítottam a háromszögeket és gombostű segítségével összeillesztettem a közepét. Újabb varrás következett. Az alábbi képen a színösszeállítást próbálgattam:


A kész háromszögekből álló négyzetekhez hozzávarrtam az egyszínű négyzeteket:

Újabb vasalás, illesztés és varrás követkett.Az elkészült csillagokat félretettem.
Következett a középminta elkészítése. A minták tükörképét átrajzoltam a ragasztófátyolra, rávasaltam a kiválasztott anyagra a darabokat és  kivágtam őket:


A kivágott darabokról lehúztam a papírt és felvasaltam a helyükre. Ezután következik az applikálás. Erről részletesebben olvashatsz ITT.
A középminta elkészítése után, kapott még egy plusz keretet. A repülő vadlibák elnevezésű mintát választottam. Ezek a darabok 10 cm szélesek és 5 cm magasak, így egy + 10 cm-es keretet kapott a kész munka. A repülő vadlibák elkészítésére gyors-technika is használható, ha az egyformákat csoportosítani tudjuk. (A gyostechnika alkalmazása során 4 egyforma vadliba lesz az eredmény) Egy oldalra 17 db vadlibát varrtam össze, ami összesen 85 cm hosszú lett.

Elrendeztem a  színeket:
Majd szépen sorban összevarrtam:


Az összeállítás következett:

Alakul... :)Most a minta 145 x 90 cm. Ha valakinek ennyi elég, akkor csak be kell szegnie! :)

Ezután már "csak" a 2 * 2 sor négyzetekből álló csíkot kellett felvarrnom. Ezzel a minta hossza 185 cm lett.  Az egészet bekereteztem még egy 5 cm-es csíkos kerettel (6,5 cm varrásszélességgel együtt) így a teljes takaró mérete (tűzés előtt) 195*100  cm lett.  Tapasztlat szerint a tűzés elvesz a végleges méretből minimum 5-5 cm-et. Így lett a kész takaró, tűzés utáni mérete: 95*190 cm.


A folyamatos méricskélés elengedhetetlen! Segítségem is akadt! :)


Íme a kész takaró:És így mutat a tűzoltó-autós ágyban a kis tulajdonosával!Aki kedvet kapott az elkészítéséhez, annak a szeretném a  figyelmébe ajánlani a takarószettből összeállított szabásminta-csomagot. A csomag tartalmazza az applikációs mintákat, illetve az Ohio-csillag és a rapülő vadlibák elkészítéséhez szükséges sablonokat!

  A szabásmintacsomag kapható a webshopban!Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!
A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése