2015. július 26., vasárnap

Patchwork napozógyékény maradék anyagokból





A strandtáska mellé terveztem, hogy hasonló színekből készítek egy napozó-gyékény féleséget is. Gyékénynek nem nevezhetjük, mert az alapanyaga pamutvászon és farmer. Napozó szivacsnak sem, mert nem szivacs bélése van, hanem kesztyűbélés. De ettől még napozásra (is) kitűnően használható! A következőkben megmutatom az elkészítésének lépéseit! Hátha valaki más is kedvet kap hozzá!  



A napozó mérete: 180 x 80 cm
 Anyagszükséglet:
  • 36 db 82 cm x 6,5 cm-es csík zöld és kék színekben.
  • Néhány megunt, elszakadt farmernadrág. (én 4 darab szárát használtam fel)
  • 180 cm x 82 cm kesztyűbélés.
  • 6,4 méter x 6 cm sötétkék anyag fehér pöttyökkel (keretnek) (Összesen 4 db 6 cm-es csík a 140 széles anyagból)
 Első lépésként összeválogattam a zöld kék anyagdarabokat és 6,5 cm-es csíkokat vágtam le belőle. Ezt követően két-két darabot összevarrtam, ahogy a strandtáska készítésénél is mutattam.
IMG_0135_resizeA padlón elkezdtem a tetszőleges mintát kirakni.
IMG_0138_resizeMajd szépen sorban összevarrtam a csíkokat. A varrás irányát soronként változtattam, hogy ne deformálódjon a végeredmény. Összesen 40 sort terveztem (a végeredmény így lett volna 2 méter), de 36 sornál elfogyott a sötétkék, sötétzöld anyag és úgy döntöttem elég lesz a 180 cm hosszú gyékény is. :)IMG_0156_resizeFolyamatosan vasaltam közben. A varrásszéleket mindig egy irányba.
IMG_0158_resizeAmikor elkészült a gyékény eleje, a széleket megigazítottam. 
IMG_0159_resizeA hátoldalra régi lyukas farmernadrágokat használtam. Úgy gondoltam, ez elég strapabíró anyag egy napozó-gyékényhez. Ráadásul akadt is jó pár a padláson. Levágtam a nadrág szárait és egyenes téglalapokat vágtam ki belőle. Különböző szélességűek lettek, de nem nem terveztem, hogy az előlaphoz hasonlóan aprólékos lesz  a hátoldal. :)
IMG_0160_resizeA kivágott darabokat összevarrtam. Szerencsére a párom farmer nadrágjainak elég hosszú a szára, ezért sikerült 80 cm-es darabokat levágnom belőle.IMG_0162_resizeA varrásszéleket itt szétvasaltam, hogy ne legyen felesleges dudor a napozógyékényben miattuk.
IMG_0165_resizeÖsszeillesztettem a két méretet. Jöhet a bélés!
IMG_0167_resizeElőször a farmert ragasztottam hozzá a  béléshez ragasztóspray segítségével. Bevallom, most nem a hagyományos módon. ( Nem ragasztottam a padlóhoz maszkoló ragasztóval a  hátlapot…)
IMG_0171_resizeA ragasztóspray szépen összefogta a farmert és a kesztyűbélést.Megfordítottam és szépen apránként-mintha tapétát ragasztottam volna- az elejét is rögzítettem a béléshez. A művelet közben folyamatosan simítottam az anyagot a szélek felé, hogy ne legyen benne felesleges dudor.
IMG_0173_resizeAmikor összeállítottam a 3 réteget, átvasaltam még egyszer. Letűztem díszítő tűzéssel. Ezt a műveletet csak haladóknak ajánlom. Bevallom a  farmer súlya folyamatosan nehezítette, hogy szépen gördülékenyen “rajzoljam” az íveket, így sajnos nem is lett tökéletes a végeredmény. Persze, ezt csak hozzáértők látják! :) Ehelyett javaslom a csíkok mentén az “árokban” tűzést.
IMG_0179_resizeAmikor elkészültem a tűzéssel kapott egy szegőpántot a napozógyékény. A hátoldalon kezdtem, majd az elején folytattam a varrást, most géppel mindkét oldalon.
IMG_0360_resize
IMG_0372_resize
IMG_0387_resize
IMG_0390_resizeÍme a táskával a nappali padlóján:) Már csak egy kis napsütés hiányzik, hogy kivihessem napozni!
IMG_0374_resize
IMG_0377_resize

IMG_0382_resize
Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik :) a tüzéseid különösen szépek. Még nem probàltam egyszer sem ezt a fajta tüzést, de màr elolvastam, hogy kell kezdeni tanulni...csak a gyakorlat hiànyzik. Gratulàlok a sok szép munkàdhoz. MIndig szivesen barangolok nàlad.

    VálaszTörlés
  2. fú, ez valami nagyon...!!!! :))))

    VálaszTörlés