2015. október 11., vasárnap

Asztali futó őszi falevelekkelA család valahogy mindig háttérben marad, de tegnap félretettem mindent és a nagymamám 90. születésnapjára készítettem egy levél mintás asztali futót. Az elkészítési ideje a tervezéstől a befejező munkálatokig 8 óra volt. Mérete 40 x 110 cm.

Először megterveztem a futó látványképét. Egy egyszerű juharlevél mintát választottam:Ezután következett a  "kincskeresés a maradékos dobozokban". :) Összeválogattam a megfelelő színű anyagdarabokat.


Majd hagyományos módszerrel kartonpapírra sablont készítettem. A teljes blokk mérete 20 x 20 cm. Minden egyes darab 0,7 cm-es varrásráhagyást hagytam. Van néhány egyszerű gyors-technika, amivel könnyebben lehet háromszögeket készíteni, de annak előfeltétele, hogy több egyforma színű darab legyen a mintában. :) Mivel most is, szinte minden darab más anyagmaradékból készült, ezért kénytelen voltam a kis kartonpapírkáimat átrajzolni.

  Ezután következi  a patchwork puzzle.:) Kirakós játék, amelynek célja, hogy megállíptsuk melyik színösszeállítás tetszik a legjobban. :)
  Amint a kirakó elkészült szépen összevarrjuk a darabokat. Először a háromszöget, majd a sorokat.
Közben vasalunk. Mostanában rászoktam, hogy egy oldalra vasaljak, holott én még úgy tanultam, hogy szétvasalunk minden varrásráhagyást. Ahol több anyag találkozik egy csomóban ott szerencsésebb is szétvasalni  a varrásráhagyást. Itt is indokolt lett volna, mert később keletkeztek olyan illeszttési pontok, ahol már elég sok anyag találkozott.


A tűzést mindenhol úgy tanítják, hogy a varrás-szélességre merőlegesen tűzzük, aminek az az előnye, hogy varrás közben ki sem kell venni a tűt, mert a szépen áthaladhatunk rajta. Ennek ellenére én még a képen lázható módon tanultam, az összetűzést. Ennek előnye, hogy könnyen lehet ellenőrizni pontos-e az illesztés, és ha nem az még tudunk rajta igazítani.Miután elksézültek a blokkok, kicsit megigazítottam a széleket. Csak nagyon minimálisan lehet levágnia széleket, mert utána az a meglepetés érhet hogy kisebbek a blokkok, mint kellene (Ez esetben 21,5 cm)

 Íme a hátoldal:
  A blokkok közé 4 cm-es elválasztó vonalat varrtam, majd  a bézs virágmintás anyagból 9cm-es keretet varrtam rá. Végül pedig egy 5 cm-es világosbarna keretet kapott.
 A tűzésen sokat törtwem a fejem. A levél mintákat árokban és talpszélességben tűztem, hagyományos módon, de a kereteknek szabad-kezes tűzést készítettem.
  A hosszabb karos gép előnye, hogy kényelmesen elfér alatta a munka.
 A tűzéshez legszívesebben a következő mintát szerettem volna használni, de nagyon új volt és nem állt még rá a kezem :(, így csak a négy sarka kapott egy-egy levél-motívumot:Jó munkát kívánok hozzá! 
Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!  A feliratkozáshoz kattints IDE.

2 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon büszke Rád a Nagymamád, és nagy örömet szerzel neki...én a levélkék közt látom szeretetet is, amit belevarrtál...:))
    Nagyon jó egészséget kívánok az ünnepeltnek,még sokáig teljen öröme csoda szép alkotásaidban!Én is örömmel nézegetem..és köszönöm, hogy megosztottad velünk!Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva!

    Köszönöm a jókívánságokat! :) Szilvi

    VálaszTörlés