2015. december 2., szerda

Karácsonyfadíszek Log cabin mintával


A karácsonyfadíszek elkészítéséhez a kunyhó mintát használtam. Ezt a patchwork blokkot biztosan sokan ismerik.  A nevét a gerendákból álló fakunyhótól kapta. A középpontban a tűz jelképeként általában valamilyen piros színű anyag található. A blokk világos és sötét oldalai a kunyhó napos és árnyékos oldalát jelképezik.

A következő alapanyagokra lesz szükségünk: világos és sötét anyag, tömőanyag, (IKEA párnabelső) és aranyszínű hímzőfonal az akasztónak. ( Ezen kívül a szokásos:olló, cérna, varrógép, vonalzó vágólap)


A karácsonyfadísz elkészítéséhet válaszunk ki valami szép világos és sötét karácsonyi anyagot.


A minta:


A mintát el lehet készíteni papírra varrásos technikával is, talán úgy egyszerűbb, de én most  a hagyományos módszert szeretném bemutatni. Ahhoz, hogy később ne torzuljon a minta jobb, ha előre levágunk minden darabot, majd a megfelelő sorrendet tartva összevarrjuk őket.

A karácsonyfadísz mintájához először 3 cm-es csíkokat vágtam le az anyagból. (7 mm-es varrásráhagyással számoltam).
A fenti mintához a következőkre van szükség:
3 cm  x 3 cm-es világos négyzet
3 cm x 3 cm-es sötét színű négyzet
3 cm x 4,5 cm-es világos téglalap
3 cm x 4,5 cm-es sötét téglalap
3 cm x 6 cm világos téglalap
3 cm x 6 cm-e s sötét téglalap
3 cm x 7,5 cm világos téglalap
3 cm x 7,5 cm sötét téglalap
3 cm x 9 cm-es világos téglalap


A kunyhó minta elkészítésének titka, hogy belülről kifelé haladva varrjuk össze a darabokat körbe-körbe. A kész mintámban egy világos darab van középen.


Először összevarrjuk a két középső négyzetet. Egy díszhez két minta szükséges. Majd varrjuk rá a következő darabot:


Íme a középső 3 darab együtt:És jön a következő:és a következő...A varrás előtt előkészítve a következő darabok:Már egészen mutatósak a kis minták 7 darabból:


Végül a kilenc darab együtt. Itt a világos lett a dominánsabb, de ha sötét a középső minta is, akkor a sötét lesz a  hangsúlyosabb.


Összefordítunk két-két darabot és összevarrjuk őket. Az egyik oldalon hagyjunk ki egy kis kifordítónyílást.A sarkokat vágjuk le, hogy szebb legyen a kifordítás után.


Fordítsuk ki és tömjük ki a díszeket. Végül a kifordíítónyílást varrjuk össze.


Aranyszínű hímzőfonal segítségével varrjunk rá tetszőleges hosszúságú akasztókat.


Jó munkát kívánok!

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése