2016. március 22., kedd

Festett, tűzött nyuszis kislány


A foltvarrók között egyre nagyobb divat a festett-tűzött quiltek készítése. A festésnek több módszere is van. Lehet ruhafestékkel színes anyagokat készíteni, vagy akár batikolni is. A hagyományos ruhafestékek mellett ma már a szivárvány színében vásárolhatunk bármilyen árnyalatot. Sőt, lehetőségünk van olyan festéket is vásárolni, amit kifejezetten sötét anyagra kell használni. Az ismert textilfilcek mellett kezdenek elterjedni a festőművészek által használt eszközök is. Hiszen a festők nemcsak papírra festenek, hanem gyakran vászonra is. Miért ne lehetne festeni egy szép képet speciális ceruzákkal, krétákkal, amit utána szépen tűzéssel tehetünk igazán egyedi quiltté?

Az Európai Patchwork kiállításon is láttunk néhány meseszép festett quiltet. Az egyik kedvencem az alábbi. Többször meg kellett néznem közelebbről, hogy az alapminta milyen szépen van festve és a tűzéssel az alkotó a vagy kiemelte a kontúrokat, vagy megadta a textúrát.



Fejembe vettem, hogy szeretném erősíteni a hagyományos foltvarrást, amikor blokkokból készítünk el egy szép quiltet, de azért izgatja a fantáziámat az art quiltek világa is. Ezen belül is a portrék és tájképek hangulata. 
Valamikor középiskolás koromban jártam rajz fakultációra. Tanultunk szénnel és pasztellkrétával rajzolni.  Csillával órákig ültünk Debrecenben a Déri Múzeumban Munkácsy Krisztus- trilógiája előtt és rajzolunk miközben beszélgettünk. Nekem már akkoriban is az "akadémista" stílus tetszett, amikor a festők olyan élethű portrékat készítettek, hogy azt az érzést keltette az emberben, hogy mindjárt lelépnek a vászonról. A Munkácsy trilógia ilyen. :)
Gondoltam még mielőtt valami komolyabb munkába kezdek (Nem, nem Munkácsyt szeretnék festeni!) kipróbálom egyik-másik technikát kicsiben. Csilla a rajzait ceruzával készíti, sőt az első darabokat még ki is színezte. (később felhagyott vele, mondván úgy is én álmodom meg hozzá az anyagokat) A figurák vonalvezetésekor szem előtt tartja, hogy ezek később varrva lesznek, pontosabban applikálva, ezért kerülni kell a nagyon kicsi darabokat, a hegyes szögeket, mindent, ami az applikálást nehezíti. Nagy kihívás is, visszaadni a  figurák báját az applikálás során. 
Úgy döntöttem, az egyik húsvéti mintát, most nem applikálással készítem el, hanem festeni fogom. Illetve rajzolni, festeni, majd tűzni.

 Most a következő eszközöket használtam: Derwent inktense ceruza és textilfesték. Ezt a speciális ceruzát művészellátó boltokban lehet kapni.

A ceruzával átrajzoltam a mintát vászonra. Nem árt a vásznat rögzíteni az asztallaphoz, hogy egyszerűbb legyen a művelet. Ha még világítóasztalunk is van hozzá, akkor nagyon könnyű dolgunk van!

Először elkészítettem a  figurát, majd  textil médiummal kicsit összemostam a színeket. Igen ecsettel. Ez a ceruza az akvarell ceruzához hasonlóan vízzel oldódik- vagyis festék lesz belőle.A textil médium pedig tartóssá teszi azt.
 A kislány megrajzolása után a kontúrjait kiszíneztem kék ceruzával.

 Majd ecsettel elmostam a vonalakat.
  A nagyobb felületekhez már textilfestéket használtam.

A különböző eszközök és színek hatására kicsit foltos lett a hátterem, de ez annyira nem zavart, mert így látszik, hogy az anyag kézzel festett, ráadásul tudtam, hogy a tűzés ezen úgy is változtat még.
Ami problémát okozott, hogy a textilfestékkel sikerült túlságosan benedvesítenem az anyagot, így a kék festék jobban szétterjedt, mint szerettem volna. A nyuszifül is kapott belőle. Eredetileg is úgy terveztem, hogy ezt a felületet teljesen lefedem cérnával ezért nem bosszankodtam rajta, de a tanulságot levontam, erre sokkal jobban kell figyelni!
 Először letűztem árokban a keretet, majd a kislányt körben. Ezzel rögzítettem a három réteget egymáshoz, előkészítve a terepet a díszítő tűzéshez.
 Elkezdtem a tűzést. Háromféle árnyalatú rózsaszín cérnát használtam.
 Ez történik, ha nem jó fűzzük be a cérnát. :)

 Utoljára "rajzoltam" át a haját, hogy láthatóak legyenek a hajszálak. :)
 A nyuszisapkát, a haját, a tojást, a cipőt, a kis kosárkát teljesen átszíneztem cérnával.
  A cérna-fűszálak is szinte teljesen eltakarják a festést.
  Ugyanez napsütésben:




A felső részén szándékosan hagytam ekkora szabad területet. Eredetileg képeslapnak készült a kép. Bár a méretét illetően sokkal nagyobb lest annál. (jelenleg kb A4-es méretű)  Erre a részre szántam a "Kellemes Húsvéti Ünnepeket" feliratot. Most kicsit tartok tőle, hogy elrontom, így egyelőre  szabadon marad.

Legközelebb egy másik fajta festéket szeretnék bemutatni. A szükséges alapanyagokat már beszereztem hozzá, de egyelőre még nem árulom el, hogy mi az. :)

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!
 A feliratkozáshoz kattints IDE.

6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Annyira szép!!! Egyszer szerintem én is megcsinálom, ill. próbálom majd megcsinálni. :D

    VálaszTörlés
  3. Kedves és szép munka!. Nagyon türelmes vagy Szilvi. Gratulálok. Kellemes nyuszis ünnepet!
    Bíró Éva

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik ,egyszer biztos kipróbálom . Kellemes ünnepeket kívánok !

    VálaszTörlés