2016. február 24., szerda

Húsvéti patchwork kosárka applikálással




Húsvét alkalmával jól jön egy tojásgyűjtő kosárka a fiúknak, vagy tojás-kínáló kosárka  a lányoknak. Csilla rajzolt én pedig az egyik rajzból ezt a kosárkát készítettem el. Remélem nektek is tetszeni fog! :)

A képen látható mintát  a 2016. márciusi Praktika magazinban találod meg.
Anyagigény:

Kívülre:
  • 61,5 cm x 16,5 cm mintás zöld pamutvászon
  • 61,5 cm x 10 cm zöld pamutvászon
  • 61,5 cm x 25 cm táskabélés
belülre
  • 61,5 cm x 18 cm csíkos pamutvászon
  • 61,5 cm x 10,5 cm zöld pamutvászon
  • 61,5 cm x 27 cm vetex

A figurákhoz:
  • Színes, mintás pamutvászon darabok
  • ragasztófátyol
  • rózsaszín, fehér és fekete hímzőfonal

A háttér előkészítése:

A háttérnek szánt mintás és zöld anyagot varrjuk össze és vasaljuk ki. Ha túl puha az anyag, vasaljunk rá vetexet.


A rátétminta elkészítése:

Nyomtassuk ki a sablont. A minta tükörképét használjuk. Tegyük rá a ragasztófátylat  a ragasztós oldalával lefelé és rajzoljuk át a minta minden részletét (darabját) ceruzával. Vágjuk ki.



 Tegyük a kivágott ragasztófátylat a ragasztós oldalával az anyag hátoldalára és vasaljuk rá. Ha well-softot használunk, azt ne ragasztófátyollal rögzítsük! A ragasztófátyol hátlapját húzzuk le a kivágott darabokról.
Helyezzük a darabokat a hátlapra a megfelelő sorrendben. A minta darabkáinak pontos illesztése után vasaljuk rá azokat az alapra.

A varrás

A mintát sűrű cikkcakkal varjuk körbe. Minden darabot az anyag színével azonos cérnával. A varrógépet állítsuk 3-4es varrásszélességre és az öltéssűrűséget pedig minimálisra.1-0,5 közötti értékre. Így kapunk szép egyenletes, a hímzéshez hasonló varrást.


A nyuszi fülének elkészítése:

A nyuszi fülét rajzoljuk rá a rózsaszín pamutvászonra. Hagyjunk helyet a varrásráhagyásnak. Fektessük rá az anyagot színével lefelé a well-softra és varrjuk körbe a varrás mentén. Varrás után vágjuk ki és fordítsuk ki a füleket. A fülek tövét helyezzük a nyuszi teste alá, így a kifordító nyílást az applikációval egyszerre varrjuk le.



A nyuszi szemét, száját fülét hímezzük ki hímző-cérnával.



Elkészültek a tojás-nyuszikák! :)

 A minta hátoldalára vékony flízt, vagy táskabélést ragasztunk. (Az utóbbi azért jobb, mert sűrűbb anyag, masszívabb lesz a tartása)

A bélés mögé még nem árt egy hátlap is. Valamiért ezt most kihagytam. A táskabélés előnye, hogy nem szöszölődik annyira, mint a flíz, így a tűzés is zökkenőmentesen ment. A mintát szabadon tűztem, aminek a célja a három anyag (illetve esetemben csak kettő) egymáshoz rögzítése.


Az alsó mintát egyenesen tűztem.


Íme a tűzött "előlap"


Ilyen a hátoldala:

Az oldalát és az alját összevarrtam

Kaptam egy kis zsákot:



A zsákom sarkát a képen látható módon összefogtam. A tűzés mintása vonalvezetőként használt.  Az utolsó varrásvonal mentén varrtam le a csücsköket.

Amint elkészült így néh ki kifordítva alulról:


Ilyen pedig szemből:


És ilyen belülről:


A csücsköket szándékosan nem vágtam le, mert ez is erősíti a kosárka alját.
Hasonlóképpen elkészítjük a táska belsejét is. Itt már csak vetexet vasaltam rá erősítésként:


A csücsköket itt is levarrtam:

Majd a talpához hozzá is rögzítettem őket:


Készen van a két kosárka. A csíkosat a másikba helyeztem. Nem készült kép róla, de a belső anyag túllóg a mintás kosárkán. Szándékosan nagyobb is a mérete 2 cm-el. Ha túl nagy vághatunk belőle. Vágni könnyebb, mint utólag hozzávarrni. 


A belső  mintát kihajtjuk és levarrjuk. Ezt tehetjük kézzel és géppel is. Én kézzel varrtam le, így láthatatlan maradt a varrás. Mindez kapott még egy kis fülecskét,. A fület géppel rögzítettem (hogy tartós legyen) a minta széléhez.








 A szabásmintát a 2016. márciusi számban találod meg. Már kapható az újságárusoknál!







Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, a további részletes leírásokról, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre! A feliratkozáshoz kattints IDE.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Szilvia! Szeretném megkérdezni, hogy ezt a sűrűbb táskabélés anyagot hol lehet beszerezni? Nagyon örülnék az infónak, mert bár csak most kezdtem varrogatni, a méteráruboltokban inkább csak vatelint tudnak mutatni. Nagyon tetszik a blogod és szavaztam rád Az Év Anyavállalata címért is:) További jó munkát: Kuruczancsa

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anikó! Olyan boltokban, ahol boltokban, ahol kifejezetten foltvarráshoz árulnak anyagot, ott biztosan találsz táska, vagy kesztyűbélést. Budapesten Cserhegyi Andrásnál a Hunyadi utcában, vagy a Varrógépcentrumban tudom, hogy van. Emlékeim szerint a ROKKA méteráru is árulja valamelyiket a vatelinen kívül. Remélem tudtam segíteni! Köszönöm a szavazatot! :) Szilvi

    VálaszTörlés